SÂVÂRȘIN. După dispariţia scriitorului Dorel Sibii, originar din Hălăliș, un sat din apropierea Săvârșinului, un grup de scriitori din jurul revistei de cultură „Arca”, precum şi Ioan Vodicean, primarul Săvârşinului, au propus ca în fiecare an, la Săvârşin, să se desfăşoare un festival de literatură care să-i poarte numele. De la o ediţie la alta, festivalul a crescut, a supus de fiecare dată o temă incitantă spre dezbatere participanţilor.
Festivalul de Literatură „Dorel Sibii”, ajuns la a XVI-a ediţie, a reunit în Săvârşin, la sfârșitul săptămânii trecute, scriitori din Arad şi judeţele limitrofe (Timiş, Hunedoara, Bihor). Au avut loc simpozioane, mese rotunde, lecturi publice şi acordări de premii.
Organizatori și sponsori
Organizatorii festivalului au fost Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean, și Primăria Săvârșin iar sponsorul principal al Taberei – Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, care a asigurat cazarea participanţilor. Dar nimic nu ar fi fost posibil fără inimoasa și entuziasta echipă din jurul primarului Ioan Vodicean, din care merită amintiți: Ionel Pavel, Adrian Craiu, Daniel Petrașca, Diana Ioana Gorea.
Personalități literare
Festivalul a debutat cu o dezbatere a cărei temă a fost omagierea a trei importante personalități literare arădene: Florin Bănescu, Francisc Vinganu și Dorel Sibii, cel al cărui nume îl poartă festivalul de literatură de la Săvârșin. Poetul și criticul literar Gheorghe Mocuța, a prezentat un Power Point, prin care a adus în atenția celor prezenți, opera celor trei scriitori precum și imagini care surprind momente mai speciale din existența lor.
Gh. Schwartz, premiat
Printre amfitrionii Festivalului „Dorel Sibii” de la Săvârşin se numără şi Fundaţia culturală „Principesa Margareta”, care, în prezenţa Alteţelor Lor Regale, acordă, an de an, un premiu substanţial unui scriitor consacrat participant. Printre cei câştigători: Daniel Vighi, Vasile Dan, Adrian Popescu, Casian Maria Spiridon, Ion Mureşan, Horia Ungureanu (aniversat, anul acesta, la împlinirea a 75 de ani). Câştigatorul premiului din această ediție a fost cunoscutul scriitor arădean Gheorghe Schwartz
Se poate concluziona că ediţia 2014 a fost una de succes, un eveniment naţional de mare impact literar ceea ce crează premise favorabile continuării acestui festival şi în anii care urmează.
Tabăra de creație
Tot la Săvârşin, în perioada 3-7 septembriea, avut loc Tabăra Internaţională de Creaţie Literară a Tinerilor Scriitori, destinată tinerilor scriitori performanţi din România, care au publicat deja cel puţin o carte. La ediţia din acest an au participat tineri scriitori remarcabili: Sorin Despot, Claudiu Komartin, Miki Vieru, Rita Chirian, Aleksandar Stoicovici, Vlad Pojoga, Elena Popescu, Catălina Stanislav, Raluca Boantă, Anastasia Gavrilovici şi arădeanul Iulian Leonard. Au fost organizate ateliere literare, colocvii, lecturi publice.
Un număr de trei premii au răsplătit efortul creativ al tinerilor participanţi la tabără. Ele au fost câștigate de următorii: Premiul I – Raluca Boantă, din Bistrița, premiul II – Anastasia Gavrilovici, din Suceava și premuil III – Iulian Leonard din Arad. De asemenea va fi editată o antologie care cuprinde creaţiile scriitorilor prezenţi.
Nuntă-n festival
Surpriza ediției a fost oferită de către „veteranul” acestei tabere de creație, poetul orădean Mihai Vieru care a ales să se căsătorească cu aleasa inimii lui, frumoasa și spirituala Felicia Tuns (Cia), aici la Săvîrșin, chiar în timpul festivalului. Iar cununia civilă a fost oficiată de însuși primarul-poet Ioan Vodicean.
În rest, vederi, revederi, amintiri, schimburi de cărți și tradiționalul foc de tabără la „Moșu Miu”, pe deal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!