Trăim într-un oraş în care rareori nivelul zgomotului este sub maximul admis. La nivelul Regiunii Vest, în acest an s-au efectuat, potrivit datelor prevăzute în Planul integrat de dezvoltare urbană, 106 măsurători, înregistrându-se 56 de depăşiri ale nivelului admis: „Cea mai mare valoare a fost de 98,7 decibeli, fiind înregistrată în judeţul Hunedoara, urmat de Arad, cu un nivel al zgomotului de 88,3 decibeli”.
Pentru a se evalua impactul traficului rutier asupra mediului, periodic se fac determinări ale nivelului de zgomot în intersecţiile aglomerate, pe unele străzi intens circulate şi în parcurile din municipiu. Pe listă sunt Calea Iuliu Maniu, intersecţia Podgoria, Piaţa UTA, strada Brâncoveanu, Piaţa Mihai Viteazul, strada Voinicilor, centura Subcetate.
Doar parcurile
Singurele zone în care s-au înregistrat, lunar, valori sub maximele admise au fost parcurile. În toate celelalte zone s-au înregistrat valori peste limitele maxime admise. Ca excepţii, în zona pieţei Mihai Viteazul s-a înregistrat în luna martie o valoare mai mică cu 3,9 decibeli decât maxima admisă de 65 de decibeli, respectiv, la Podgoria (în lunile martie, iunie şi iulie), valorile fiind însă infime, de cel mult 0,7 decibeli, la UTA – în februarie, mai puţin cu 0,2 decibeli.
Efecte negative
Zgomotul poate avea efecte negative asupra sănătăţii. Printre acestea se numără risc mai mare de boli cardiovasculare, dereglări psihice şi un nivel mai mare de stres, dereglări de somn, probleme de înţelegere şi concentrare la copii.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!