Cât s-a încasat din parcările cu plată de pe raza municipiului Arad anul trecut? Potrivit unui proiect care se află în aceste zile la transparenţă decizională şi va fi supus dezbaterii publice joi (un proiect legat de dezvoltarea durabilă a Municipiului Arad), aproape un milion de lei. Banii au fost încasaţi de Recons în baza unui contract de concesiune privind delegarea gestiunii serviciului comunitar de utilitate publică, Serviciul de administrare, întreţinere şi exploatare a zonelor de parcare cu plată din Municipiul Arad, a parcărilor de reşedinţă şi ridicări vehicule.
Operatorul – este vorba de S.C. Recons S.A Arad – este societatea comercială cu capital exclusiv al Municipiului Arad, aşa că înţelegerea a fost una ca… de casă. Încasările nu au fost mari şi, ca atare, nici redevenţa. Potrivit proiectului menţionat mai sus, „veniturile obţinute din încasările înregistrate de parcometre pentru utilizarea locurilor de parcare amenajate pe stradă (tichete şi carduri), în anul 2015 s-au ridicat la valoarea de 941.651lei”.
Conform contractului de delegare, nivelul minim al redevenţei nu putea fi mai mic de 5% din valoarea sumelor încasate, Municipiul Arad încasând pe anul trecut redevenţă în valoare de 95.612,15lei.
O sumă care a dus la o singură concluzie: se impune extinderea sistemului actual de parcare „până la implementarea unor proiecte majore de investiţii, care să schimbe comportamentul de mobilitate la nivelul întregii zone urbane, pentru introducerea graduală a unei politici de parcare în sensul mobilităţii durabile”.
Până atunci, sistemul de parcare cu plată în Arad se aplică oricum pe o zonă destul de largă a oraşului: în spaţiile special amenajate, situate pe străzi încadrate în trei categorii (zona A, zona B şi uneori şi zona C), în spaţii cu acces controlat (aşa cum este cazul Casei Sindicatelor şi a Patinoarului Arad) şi în zone rezidenţiale.
Conform regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată, programul de funcţionare a parcărilor în sistem de plată adică orele în care se plăteşte parcare în oraş diferă în funcţie de anotimp, vara întinzându-se chiar până la ora 21.00! Mai exact, pe timp de iarnă, adică din 1 octombrie până în 30 aprilie, de luni până vineri, parcarea se plăteşte în intervalul orar 8.00 -18.00, iar sâmbăta, în intervalul orar 8.00-14.00, în timp ce vara – în perioada 1 mai – 30 septembrie, parcarea se plăteşte de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-21.00, iar sâmbăta în intervalul orar 8.00-14.00, numai pentru zona A. În tot acest timp, parcările amenajate cu sistem barieră situate în zona Casei Sindicatelor (str. Corneliu Coposu) şi în afara carosabilului din zona patinoarului (str. Cetăţii) funcţionează cu programul de taxare nonstop, cu tarifele aferente zonelor de parcare A, B, C. În afara programului menţionat mai sus, precum şi duminica, în zilele de sărbători legale şi cu ocazia unor evenimente special mediatizate de autoritatea publică locală, parcarea este gratuită. Parcarea în zona C costă 6 lei pentru o zi.
Locurile de parcare şi taxele lor
Plata parcărilor se poate face pe teren prin utilizarea parcometrului (care funcţionează cu monede sau carduri eliberate contra sumei de cinci lei de la sediul operatorului), abonament, rezervare sau SMS. Sistemul de parcare din Arad numără 50 de parcometre.
O oră de parcare pe centru costă 2 lei iar iar în zona B 1,5 lei, două ore costă 3 lei pe centru şi 2.5 lei în zona B, pentru 300 de minute se plăteşte 10 respectiv opt lei, iar pentru 600 de minute sumele urcă până la 25, respectiv 20 lei.
Abonamentele lunare, trimestriale sau anuale sunt pentru rezidenţi, persoane fizice pentru o stradă dar şi pentru nerezidenţi, persoane fizice şi persoane juridice, pe o stradă, cel pentru rezidenţi ajungând la 155 de lei pe an iar cel pentru nerezidenţi până la 2.160 lei pe an. În Arad există 4.085 de locuri pentru parcarea rezidenţială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!