Potrivit DIICOT Timişoara, cei doi poliţişti asistau la îmbarcarea migranţilor în mijloace de transporturi, iar apoi jucau rolurile de antemergători, adică mergeau înaintea mijlocului de transport în care se aflau migranţii pentru a se asigura că aceştia trec cu bine graniţa cu Ungaria.
Ironic este faptul că cei doi, Sergiu Mârza – subcomisar – şi Traian Ciul – agent –, lucrau în cadrul Poliţiei de Frontieră pe linia combaterii infracţionalităţii transfrontaliere, adică trebuiau să facă exact opusul a ceea ce au făcut: adică să combată migraţia ilegală. Migranții erau racolați din centrele specializate și, după ce ajungeau în România prin Turcia și Bulgaria, erau preluați de un cetățean turc care se ocupa și de racolarea altora din centrele de refugiați de aici. Rețeaua însă era coordonată de un cetățean israelian din Palestina.
Migranţii plăteau între 700 şi 2.000 de euro de persoană pentru „serviciile” grupării.
Până acum opt persoane vor fi aduse la sediul DIICOT Timișoara pentru audieri.
Această anchetă a început, de fapt, în anul 2011, dar pentru că o parte a grupării a fost prinsă în Ungaria făcând trafic cu migranţi, DIICOT a sistat, în acel moment, operaţiunile.
Câţi migranţi au fost trecuţi ilegal graniţa cu Ungaria? Ce sume de bani a „câştigat” reţeaua de pe urma acestor migranţi? Acestea sunt întrebări la care aşteptăm răspunsuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!