35,10 lei. Atât plăteşte Primăria Arad, în acest moment, subvenţie la gigacalorie. Per total, din costul final al gigacaloriei, de 307, 42 lei, Municipalitatea acoperea 35,10 lei, iar Guvernul 48,5 lei. Până ce executivul central a luat decizia de a tăia cu totul subvenţia acordată populaţiei pentru încălzire, arădenii plăteau pentru gigacalorie 223,82%, din subvenţii fiind acoperit un procent de 28% din preţ. Care va fi situaţia în iarna care vine? Cât vor plăti arădenii gigacaloria din costul total de producţie, transport şi distribuţie a acesteia şi dacă vor mai exista subvenţii pentru toţi? Nu se ştie încă. Primăria Arad e doar la ora negocierilor în privinţa subvenţiilor care vor mai fi plătite pentru căldura din apartamente.
În bugetul Aradului, subvenţia acordată în fiecare lună (35 de lei din costul total al gigacaloriei) este prevăzută până la finele anului, dar reprezentanţii Municipalităţii susţin că nu este obligatoriu ca aceşti bani să fie cheltuiţi. Mai exact, Primăria se gândeşte încă la soluţia finală a subvenţionării căldurii, în calcul fiind luată şi varianta în care executivul local va acorda pe mai departe subvenţia de 35,10 lei/ gigacalorie, dar şi variantele în care vor acorda subvenţie doar unei anumite categorii sociale sau vor tăia definitiv sprijinul acordat pentru clădură. Mai mult, există şi varianta în care Primăria Arad va acoperi şi parte din subvenţia de 48,5 lei, tăiată de curând de Guvern, deşi această variantă este cea mai puţin probabilă.
Dacă Primăria taie şi ea subvenţia către populaţie, banii prevăzuţi în bugetul anual al municipiului pentru subvenţia locală ar putea fi dirijaţi spre retehnologizare.
Dacă Primăria nu va găsi resurse să acopere subvenţia eliminată acum de Guvern, dar va menţine pe mai departe subvenţia locală, atunci populaţia oraşului va plăti în prima parte a sezonului rece, până la finele anului, 278 lei per gigacalorie. Dacă Primăria va tăia şi subvenţia locală, arădenii vor plăti gigacaloria le preţul de producţie şi livrare: 307,42 lei.
Municipalitatea analizează, ce-i drept, încă din vară, de când s-a vehiculat varianta tăierii de către Guvern a subvenţiilor, posibilităţile pe care le are în privinţa susţinerii preţului gigacaloriei. Decizia va trebui luată în această lună, în condiţiile în care, de obicei, din octombrie, CET dă drumul la căldură şi odată cu agentul termic se pornesc şi subvenţionările pe gigacalorie. Tot în vară, în cadrul unei şedinţe CLM, aleşii au înclinat, în discuţii libere, spre varianta în care vor fi subvenţionaţi doar arădenii nevoiaşi. Această soluţie a fost şi cea îmbrăţişată de către Bognar Levente, viceprimarul Aradului care are în responsabilitate cele două centrale termice arădene. Totuşi, soluţia finală va fi luată doar să (ptămânile viitoare.
Puţin şi în trecut
Aproape sigur, însă, Primăria va renunţa la subvenţia generalizată. În aceste condiţii, singura veste bună, dacă o putem numi aşa, este legată de faptul că la Arad subvenţia ajungea doar la 28% din preţul gigacaloriei (una dintre cele mai mici subvenţii din ţară, motiv de supărare până acum), în timp ce prin vecini, aşa cum este cazul Timişoarei, subvenţia ajungea la 50%.
600 de lei pentru două camere
Reprezentanţii ULALA Arad văd cum se apropie dezastrul, pentru că tăierea subvenţiilor la căldură va baga adânc mâna în buzunarul şi aşa sărăcit al arădenilor. Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA, susţine că, în cazul în care ambele subvenţii vor fi tăiate şi aceea a Guvernului şi cea a Primăriei Arad, atunci arădenii vor plăti între 400 şi 600 de lei pe lună pentru căldură, în cazul apartamentelor cu două camere (în cazul în care gradul de folosinţă ar fi de 70-80% la repartitoare) şi între 500-800 de lei pe lună la apartamentele cu trei camere. ULALA îşi va spune însă poziţia pe tema subvenţiilor la căldură în zilele următoare.
33.000 de apartamente legate la CET
Primăria Arad susţine că, în prezent, un număr de aproximativ 33.000 de apartamente sunt legate la CET iar până în această iarnă toate acestea aveau subvenţionată gigacaloria atât de Guvern, cât şi de Primărie. Iarna trecută, 3.500 de solicitări de ajutor pentru clădură au fost în plată la nivelul Aradului (pe lângă subvenţia clasică acordată tuturor), după ce anii trecuţi numărul cererilor onorate a fost mult mai mare. Primăria a meditat deja la fapul că cei aproape 10% dintre arădenii care au primit şi cel de al doilea rând de ajutoare pentru clădură ar putea fi, în fapt, singurii îndreptăţiţi să mai primească subvenţii la clădură. Este vorba de cei care au un venit mai mic de 615 lei pe lună, care nu deţin în proprietate alte imobile şi care se încadrează altor cereri formulate de guvernanţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!