Peste 250 de cercetători din ţară şi străinătate au participat, în perioada 13-17 iunie 2012, la Satu Mare şi Debrecen, la cel de-al IV-lea Congres Internaţional de Biologie Celulară şi cea de-a XXX-a Sesiune Ştiinţifică Anuală a Societăţii Române de Biologie Celulară, organizat de Societatea Română de Biologie Celulară, filiala Satu Mare, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad şi Universitatea din Debrecen (Ungaria). Co-organizatorii congresului au fost Societatea Naţională de Biologie din România înfiinţată în anul 1982, Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România şi Consiliul Judeţean Satu Mare.
Lucrările congresului au debutat la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, cu un prezidiu format din Acad. Maya Simionescu, preşedinte al Societăţii Române de Biologie Celulară, Prof. univ. Dr. Aurel Ardelean, preşedinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Prof. univ. Dr. Zsuga Miklos, reprezentant al Rectorului Universităţii din Debrecen, Prof. univ. Dr. Gavril Ardelean, director al Filialei Satu Mare a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Cristian Sasu, suprefect al judeţului Satu Mare, prof. Univ. Dr. Sasson Shlomo din cadrul Facultăţii de Medicină din Ierusalim, Acad. Prof. univ. Dr. Gheorghe Benga, membru corespondent al Academiei Române, Dr. Călin Bumbuluţ, vicepreşedinte al Colegiului Naţional al Medicilor, Prof. univ. Dr. Dorina Cachiţă, preşedinte al Societăţii Naţionale de Culturi de Ţesuturi şi Celule Vegetale.
Congresul s-a bucurat de prezenţa mai multor cadre academice şi cercetători din domeniile: biologie, biologie celulară, medicină, farmacie, chimie, biochimie şi alte domenii conexe, din ţară şi străinătate (Ungaria, SUA, Belgia, Israel), membri ai Academiei Române – Octavian Popescu, director adj. al Institutului de Biologie al Academiei Române, studenţi, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi.
În cadrul congresului, Acad. Maya Simionescu a susţinut conferinţa „In Memoriam – 100 ani de la naşterea lui George Emil Palade – laureat al Premiului Nobel”.
Tematica congesului a cuprins studii şi cercetări de actualitate precum: „Nanomedicina, biomateriale şi biodisponibilitate”, „Biologia celulară şi transportul membranelor”, „Bolile şi procesele inflamatorii”, „Tehnici moderne de biologie celulară şi moleculară”.
Au fost înscrise 50 de prezentări orale şi 106 lucrări ştiinţifice tip poster, cu numeroase tematici de cercetare din domeniul biologiei celulare şi moleculare, biotehnologiilor, neurobiologiei, biochimiei, bioinformaticii, medicinei de laborator, anatomiei patologice şi al geneticii.
Programul ştiinţific a cuprins desfăşurarea în paralel a trei workshop-uri, unde au fost dezbătute teme privind: „Celula în interrelaţie cu izotopii hidrogenului”, „Suplimente alimentare – între normal şi patologic”, „Tendinţe şi emergenţe în biologia celulelor stem şi embriologie”
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost prezentă cu lucrări ştiinţifice de actualitate, studii şi cercetări realizate în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Vieţii, a Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică şi a Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară dintre care amintim doar câteva:
• Aspecte de structură şi ultrastructură ale rinichiului intoxicat CCl4, pretratat cu naringenină încapsulată în β-ciclodextrină
• Evaluarea efectului uleiului de Silybum marianum asupra hepatotoxicităţii indusă de epirubicină la şoareci
• Efectul hepatoprotector al naringeninei asupra intoxicării acute cu CCl4 la şoareci
• Tehnici moderne de microscopie electronică utilizate în descrierea morfologiei unor genuri de dermatofiţi: Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton
• Descrierea morfologiei şi a ultrastructurii unor importante specii ornamentale: genul Magnolia
• Modele experimentale privind studiul comparativ al efectului extractului de Eryngium sp. în inflamaţie acută la şobolani
În a doua zi a congresului, cercetătorii au participat la un simpozion ştiinţific, organizat la Universitatea din Debrecen, unde au fost prezentate aspectele cele mai importante ale activităţii de cercetare pe care o desfăşoară Departamentul de Biofizică şi biologie celulară: Transportul spre interior şi exterior prin membrana celulară; Studiul ciclului catalitic al transportorului ABC prin membrana permeabilizată; Cartarea endogenă a unor situsuri specifice din cromatina de S. cerevisiae.
Cu ocazia vizitei la Universitatea din Debrecen, d-na rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, preşedintele fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, alături de d-an academician Maya Simionescu – preşedinta Societăţii Naţionale de Biologie – au participat la o întâlnire cu prof. univ. dr. Fábián István, rectorul Universităţii de Debrecen, unde s-au analizat stadiul de evoluţie al colaborării dintre cele două instituţii.
Prof. Univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, ne-a declarat: „S-a pus la punct un program de cooperare pe linie de biologie celulară şi moleculară care vizează o serie de elemente de noutate în domeniul biologiei celulare cum ar fi transportul prin membrane, nanoparticulele şi colaborarea în domeniul unor proiecte transfrontaliere. S-a subliniat şi importanţa colaborării europene între instituţii şi s-a elaborat un program de încadrare pe spaţiul european al cercetării ştiinţifice în conformitate cu prevederile Procesului Bologna”.
Colaborarea dintre cercetătorii şi cadrele didactice de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi cei de la Universitatea din Debrecen a început în urmă cu peste 10 ani, proiectele comune pe care le derulează şi în momentul de faţă fiind din domeniul biomedical, o parte dintre ele finalizându-se cu Brevete de invenţie europene şi lucrări ştiinţifice de mare valoare şi aplicabilitate pentru domeniul medical.
Sâmbătă, 16.06.2012, a avut loc Lansarea de carte – „Dicţionarul de Microbiologie Generală şi Biologie Moleculară”, Autori: Acad. Gheorghe Zarnea şi Acad. Octavian V. Popescu, precum şi o prezentare a principalelor publicaţii în domeniul Ştiinţelor Vieţii a cadrelor didactice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Lucrările prezentate în cadrul celui de-al IV-lea Congres Internaţional a Societăţii Române de Biologie Celulară vor fi publicate în cele două reviste indexate în baze de date internaţionale de prestigiu (Scopus, EBSCO, ProQuest), cotate B+ de către CNCS, editate în cadrul UVVG Arad: Analele Societăţii Române de Biologie Celulară şi Studia Universitatis „Vasile Goldiş”, Seria Ştiinţele Vieţii.
Pentru valoarea sa ştiinţifică, Congresul a fost acreditat cu 10 credite de educaţie medicală continuă de către Colegiul Medicilor din România şi cu 12 credite de educaţie medicală continuă de către Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România.
Prof. univ. dr. Fábián István, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”
În urma unei laborioase analize a activităţii unor personalităţi proeminente ale vieţii ştiinţifice moderne, apreciind cercetările de Chimie Anorganică şi Analitică, de Chimie Fizică şi de Biotehnologie, Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a decernat, sâmbătă, 16.06.2012, în sala Filarmonicii „Dinu Lipatti”, din Satu Mare, în semn de adâncă preţuire şi merite deosebite în activitatea profesorală şi managerială, d-lui prof. univ. dr. Fábián István, Rector al Universităţii din Debrecen înaltul titlu de Doctor Honoris Causa, pentru contribuţiile sale de excepţie la cercetarea ştiinţifică fundamentală şi aplicată, inter – şi transdisciplinară, la dezvoltarea învăţământului academic din Ungaria, de care beneficiază, pe baza schimbului contemporan de valori şi cercetătorii din Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.
Prof. Univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorului UVVG, a subliniat: „Suntem deosebiţi de onoraţi şi de mândri să-l avem pe dl. rector prof. univ. dr. Fábián István ca un membru nou al comunităţii noastre academice, dânsul fiind o personalitate de excepţie, un cercetător în domeniul chimiei analitice şi anorganice, a biochimiei şi a nanotehnologiilor, cu o experienţă deosebită atât pe partea didactică cât şi pe cea managerială. Considerăm că această colaborare pe care o avem de aproape 15 ani cu Universitatea din Debrecen este benefică, atât pentru filiala Arad, cât şi filiala Satu Mare a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prin proiectele comune de biochimie şi medicină, o colaborare pe care o dorim extinsă în viitor”.
Referitor la cel de-al IV-lea Congres de biologie celulară şi moleculară şi a 30-a sesiune a Societăţii Române de Biologie Celulară şi Moleculară, eveniment organizat cu prestigioasa Universitate din Debrecen, condusă de un leadership foarte puternic, preşedintele UVVG, prof. Univ. dr. Aurel Ardelean a precizat: „Din punct de vedere ştiinţific aş aprecia că nivelul lucrărilor a fost unul extraordinar, tot ceea ce am organizat – atât simpozioanele generale cât şi mesele rotunde – s-au ridicat la un nivel de înaltă ţinută academică şi aş putea spune că a fost cel mai reuşit congres şi sesiune care marchează activitatea noastră, a Societăţii de Biologie Celulară şi Moleculară, condusă de d-na academician Maya Simionescu şi înfiinţată în urmă cu 30 de ani de profesorul Nicolae Simionescu. Municipiul Satu Mare a fost epicentrul cercetării ştiinţifice în domeniul biologiei celulare şi moleculare iar prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa în cadrul acestui simpozion rectorului Universităţii din Debrecen am realizat un parteneriat de mare importanţă pe linia cercetării ştiinţifice. Aş vrea să mai adaug că, în cadrul lucrărilor simpozionului am lansat Dicţionarul de microbiologie şi biologie celulară, un volum la care s-a lucrat aproape 30 de ani, sub patronajul a doi mari academicieni – dl. G. Zarnea şi dl. Octavian Popescu. Cred că această lucrare, care cuprinde definiţiile a peste 10.000 de termeni, reprezintă un succes al ştiinţei româneşti şi credem că cercetarea ştiinţifică va avea la îndemână, prin acest volum, un instrument deosebit de important”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!