ARAD. În anul 2014 se inaugura școala de sudură din Arad, printre puținele școli de meserii din țară. A fost o investiție de 300.000 de euro pe care fondatorul Școlii de Sudură Arad, Marin Crișan, care este președintele filialei județene a Confederației Patronatul Român a decis că merită să o facă pentru tinerii din Arad. Prima generație numără și absolvenți de studii superioare (marketing, inginerie, drept) care au decis că merită să învețe o meserie pentru care în Germania pot câștiga peste 2000 euro pe lună.
Au abandonat
Marin Crișan ne-a declarat că din cei 15 care au început cursul, 3 au abandonat și doar 12 au absolvit. „Dar sunt cei mai buni și pot fără probleme să practice această meserie oriunde în lume” a declarat Crișan. Din cei 3 care au plecat doi erau cazuri sociale pentru care nu ar fi plătit nimic pentru școlarizare, dacă ar fi rămas să învețe. Au decis însă că e o meserie prea grea.
” Este dezamăgitor că oamenii renunță atât de ușor chiar dacă nu au un loc de muncă și nici vreo calificare. Am avut câteva persoane cărora le-am oferit gratuit cursul, pentru că sunt cazuri sociale pe care ni le-a recomandat primăria, dar nu au avut bunăvoință să învețe meseria. Majoritatea spun că e prea greu, dar cred că statul i-a învățat pe români să trăiască din ajutoare”, a afirmat Crișan.
Încă o serie
Pentru a doua serie s-au înscris 26 de persoane, între care doi cetățeni austrieci, dar școala are pierderi din cauza cheltuielilor mari și a numărului mic de cursanți. ”Cheltuielile cu produsele consumabile sunt foarte mari la aceste cursuri, tocmai de aici și taxa de 500 de euro. Numai o butelie de argon, care e gata în trei ore, costă 250 de lei. Următoarele două serii vor continua, dar dacă pierderile se mențin, nu putem să ținem școala deschisă”, a afirmat Crișan.
El a precizat că a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta în campania electorală din toamnă, iar acesta i-ar fi promis că va reglementa scutirea de impozite pe clădiri și terenuri pentru școlile de meserii. Încă nu s-a întreprins nimic.
Costuri
Cursurile au o durată de trei luni, timp în care se fac 120 de ore de teorie și 240 de ore de practică. Cei înscriși plătesc o taxă de 500 de euro, dar în multe cazuri aceasta este achitatată de firmele care își perfecționează angajații.
Citiți principiile noastre de moderare aici!