Sunteți curioși de ce peste 6.300 de arădeni au apelat, în anul 2016, la echipajele medicale ale ambulanței din Arad? Doriți să aflați câți dintre acești arădeni au pierdut lupta cu viața, sau care sunt cele mai frecvente diagnostice în orașul de pe Mureș? Vă propunem o mică „plimbare” prin statistica Serviciului Județean de Ambulanță Arad – SJA, realizată pe parcursul anului trecut. De subliniat ar fi faptul că, pe întreg anul 2016, nu mai puțin de 44.209 de arădeni au cerut ajutorul ambulanței. Dintre aceste solicitări, aproximativ 1.700 au fost cazuri grave, de cod roșu, în care viața pacientului era pusă în pericol.
Peste 800 de accidente
Din totalul solicitărilor pe anul 2016, vă vom prezenta 6.334 de cazuri clasificate pe tipul de diagnostic întocmit de SJA Arad. De departe cei mai mulți arădeni au suferit de febră anul trecut, fiind înregistrate 3.500 de astfel de cazuri, din care 2.522 la adulți, respectiv 977 la copii. Locul doi, în acestă clasificare, este ocupat de insuficiențele respiratorii acute unde au fost înregistrate nu mai puțin de 1.051 cazuri. Peste 800 de arădeni au suferit pe parcursul lui 2016 de accident vascular cerebral.
Dacă febra și insuficiența respiratorie putem spune că nu sunt cazuri extrem de grave, desigur în linii mari, atunci când un vas de sânge ori o arteră care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin în câteva minute, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate și ele pot muri în câteva ore precum în cazul accidentului vascular cerebral. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcționa adecvat. În aceste cazuri este imperios necesar tratamentul de urgență exact ca și în cazurile de infarct miocardic.
637 de arădeni, cu inima
Tot în cursul anului trecut, 492 de arădeni au suferit câte un stop cardio-respirator. Din nefericire, numărul celor care au scăpat este mic, asta și pentru că în multe dintre cazuri echipajele medicale doar au constatat decesul pacientului, fără să mai poată interveni.
În medie au fost înregistrate peste 110 cazuri de stop cardio-respirator în fiecare trimestru al anului 2016, sub 10 pacienți scăpând cu viață. Mai reținem din statistică și faptul că lunile octombrie, noiembrie și decembrie sunt lunile în care s-au produs cele mai multe stopuri cardio-respiratorii, fiind înregistrate 145 de cazuri, iar în trimestrul II cele mai puține, 112 cazuri.
Alți 195 de arădeni au chemat ambulanța după ce au suferit infarct – miocardic acut, o medie aproximativă arătând că 17 arădeni au suferit de această afecțiune în fiecare lună a lui 2016.
Tentative de suicid: 132
În total, în cursul anului trecut nu mai puțin de 132 de arădeni au încercat să își încheie socotelile cu viața. Cele mai multe tentative de suicid au avut loc în lunile aprilie, mai și iunie, când au fost înregistrate 42 de cazuri. Sfârșitul de an, mai exact trimestrul IV, nu pare să îi ducă la gânduri negre pe arădeni, fiind înregistrate 25 de cazuri de tentativă de suicid.
Citiți principiile noastre de moderare aici!