Harghita, Brăila, Covasna şi Arad. Acestea sunt judeţele cu cei mai puţini bani atraşi de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, un fond aflat la dispoziţia Guvernului, un fond în care selectarea proiectelor se face de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Practic, banii prin acest fond sunt alocaţi de multe discreţionar, iar acest lucru este uşor de văzut dacă luăm cealaltă parte a topului, respectiv primele patru judeţe din punct de vedere al banilor primiţi prin FDI: Olt, Neamţ, Dolj şi Argeş. Toate aceste judeţe au „pedigree” social-democrat, iar suma totală intrată în acestea este de peste trei miliarde de lei. Potrivit Comisiei de Strategie, din FDI sunt finanţate proiectele de investiţii ce acoperă toate domeniile principale prioritare: sănătate, educaţie, infrastructura de transport – respectiv drumuri comunale, locale, judeţene, reţeaua de energie electrică şi reţeaua de gaze, apă şi canalizare. Nu o spunem noi, ci o spune chiar Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză în descrierea acestui fond.
Foarte puţini
Dacă, de exemplu, pentru judeţul Olt a fost alocată o sumă totală de aproape 716 milioane de lei, Neamţul a primit 644 de milioane, Doljul 634 de milioane, iar Aradul a primit doar 35,8 milioane de lei. Cu toate acestea, şi aici întâlnim un paradox. Marea majoritate a primăriilor din Arad care au primit bani prin FDI sunt conduse de primari PNL, nu PSD, cum ne-am fi aşteptat.
Comisia de Strategie a făcut publică lista cu proiectele care sunt sau vor fi finanţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Aici se regăsesc comuna Zărand, care a primit peste 510.000 de lei pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului public de iluminat. O altă comună care a prins bani este Felnacul, iar aici vorbim despre o sumă frumoasă, de 11,6 milioane de lei, pentru asfaltarea zonei industriale. Cele două comune au fost anunţate câştigătoare încă de pe prima listă a Comisiei de Strategie. Pe lista a doua apar comuna Hăşmaş, care a primit 447.000 de lei pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului public de iluminat, comuna Mişca, într-un proiect de 13,6 milioane de lei, care vizează asfaltarea a 11,5 kilometri de străzi interioare şi comuna Zerind, care a primit 531.000 de lei pentru lucrări de iluminat public. În sfârşit, pe ultima listă a proiectelor finanţate, ultima făcută publică, apare comuna Cermei, care va primi 9,1 milioane de lei pentru înfiinţarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale în satele Cermei şi Şomoşcheş. De remarcat faptul că, dintre toate comunele enumerate mai sus, numai una este condusă de primar PSD, respectiv Felnacul.
Speranţe
Totuşi, ceilalţi primari din judeţul Arad care au depus cereri de finanţare, şi nu sunt puţini, mai au încă speranţe. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză anunţă că au fost alocate noi sume de bani pentru proiectele finanţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, iar proiectele deja depuse ar putea primi „undă verde” şi, implicit, bani de la Guvern pentru implementare. Urmează ca, în perioada următoare, cererile să fie reanalizate şi, acolo unde este cazul, să fie solicitate informaţii suplimentare pentru completarea documentaţiei.
Trimite articolul
XE si clar ca se fura mai usor din banii aradenilor ca aia nu sint controlati de loc !! Bibart stie unde sa bage mina ca doar a avut de la cine sa invete !!
Eu sunt apolitic. ( În acest sistem )Când a fost nașu la Cotroceni a primit și Aradul fonduri. Nimic mai simplu, dai voturi primești fonduri. Sistemul acesta este de căcat . Părerea mea este că sistemul comunist a fost mai bun dar prost aplicat, s-a furat mult și s-a mințit mult . Iar cei care o să mă facă comunist și o să mă înjure să se uite cum s-a trăit în România în anii 70 . Eu știu ce înseamnă bătaie primită pentru ,,Tentativă de trecere a frontierei “ Mai mult ca mine nu a urat cineva sistemul comunist . Dar mă gândesc la Marx și Engels .