ARAD. Arădenii iubesc cultura. Nu vorbim aici de arădenii care ies mereu în faţă şi strigă în gura mare că iubesc cultura, ci de acei arădeni care, sub protecţia anonimatului, investesc sume uriaşe în lucrări de artă realizate de artişti de renume naţional şi internaţional. Arădeni care nu ies în faţă să se laude că tocmai şi-au cumpărat un tablou pictat de Tonitza sau de marele Grigorescu, ci ţin acel tablou în casa lor şi îl admiră feriţi de ochii lumii. Cele enumerate mai sus nu sunt vorbe în vânt, ci pornesc de la datele uneia dintre cele mai mari case de licitaţii din România, Artmark. Pentru a ne face o idee cam cât de ahtiaţi după artă sunt concetăţenii noştri, am solicitat o serie de informaţii de la reprezentanţii casei de licitaţii Artmark.
Iar aceştia au dat dovadă de bunăvoinţă şi ne-au pus la dispoziţie toate informaţiile de care dispuneau. În cadrul unui top întocmit ad-hoc, pa baza numărului de colecţionari, Aradul se situează pe un onorabil loc patru la nivel naţional, judeţul nostru fiind depăşit la achiziţiile de opere de artă doar de Bucureşti, Iaşi şi Cluj, oraşe foarte mari şi cu oameni care au o potenţă financiară considerabilă.
„Estimăm că, la nivelul Aradului, aici fiind inclus atât oraşul, cât şi judeţul, avem aproximativ 27 de cumpărători activi”, ne-a anunţat Theodora Moldovan, reprezentantul casei de licitaţii Artmark. Cei 27 de cumpărători activi sunt oameni care nu au cumpărat o singură lucrare de artă şi atât, ci participă în continuare la licitaţiile organizate de Artmark şi vor să achiziţioneze noi şi noi picturi sau sculpturi semnate de mari artişti.
Ce au cumpărat arădenii
Potrivit informaţiilor funizate de casa de licitaţii, cumpărătorii de artă din Arad au achiziţionat opere care aparţin unor artişti importanţi: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ion Theodorescu-Sion, Camil Ressu, Dumitru Ghiață, Samuel Mutzner, Iosif Iser, Adam Bălțatu, Francisc Șirato, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Câlția sau Sorin Ilfoveanu. Iar sumele plătite de cumpărători au variat, ajungându-se la bani foarte mulţi plătiţi pentru o singură operă. „Sumele oscilează de la câteva mii de euro, cum ar fi cazul operelor semnate de Schewitzer-Cumpăna, Theodorescu-Sion, Ghiață, Mutzner, Bernea, Câlția, Ilfoveanu, şi au ajuns la câteva zeci de mii euro în cazul Grigorescu, Tonitza, Pallady, Dărăscu, Ressu, Iser, Ciucurencu, Baba”, a declarat Theodora Moldovan.
Ce este Artmark?
Artmark este una dintre cele mai importante case de licitaţii din România. Aceasta a luat fiinţă în iulie 2008, proiectul fiind demarat de Radu Boroianu, regizor de teatru (fost secretar de stat în Ministerul Culturii, fost ambasador al României în Elveția), și Alexandru Bâldea, avocat (profesor asociat de curs de marketing cultural la Secția de Istoria Artei a Facultății de Istorie).
Citiți principiile noastre de moderare aici!