Agenţia ICWE a lansat ieri o campanie de informare în numele Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), simultan, în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. O campanie care ar trebui să ne vizeze direct, în condiţiile în care ţara noastră ocupă locul II la produse piratate, în faţa noastră fiind doar Bulgaria. Agenţia ICWE nu are date concrete pe judeţe privind acest subiect, dar situaţia e evident gravă în Arad, poarta de intrarea şi ieşire din România şi pentru… produse contrafăcute.
Campania de informare lansată ieri se vrea un semnal de alarmă cu privire la efectul economic negativ al produselor contrafăcute şi piratate din mai multe sectoare de activitate, care duc la pierderi de vânzări şi venituri publice şi, implicit, la pierderi de locuri de muncă. Totul, în condiţiile în care în Uniunea Europeană se pierd, în fiecare an, 368 de miliarde lei şi 790.000 de locuri de muncă din cauza contrafacerii şi piratării. Mai mult, 7,4 % din vânzările din nouă sectoare se pierd din cauza falsurilor care există pe piaţă.
Statistica celor de la UE mai arată că hainele, jucăriile, articolele sportive, bijuteriile, genţile de mână şi muzica sunt câteva dintre cele mai afectate sectoare sau că veniturile publice pierdute ca urmare a contrafacerii şi a pirateriei sunt estimate la 64 miliarde lei.
Statistica pe ţară
În ceea ce priveşte România, se estimează că anual se pierd 3.667 de milioane lei în mod direct ca urmare a contrafacerii de produse în sectoarele identificate mai sus, ceea ce reprezintă 15,9 % din vânzările acestora. Potrivit raportului primit de la agenţia ICWE, datele de mai sus înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât pierderea directă a 26.000 de locuri de muncă în sectoarele respective.
România este a doua dintre ţările cele mai afectate de pierderi de vânzări din cauza contrafacerii (mai mult decât dublul mediei UE).
Şi poate nu vă vine să credeţi dar medicamentele reprezintă sectorul cel mai afectat, vânzările pierdute reprezentând 16,6 % din vânzările legitime (de patru ori mai mult decât media UE), acestea însumând peste jumătate din pierderile de vânzări înregistrate în toate sectoarele.
La telefoane şi pesticide
Seria de studii privind situaţia falsurilor de la nivelul României va continua pe tot parcursul anului 2017 cu rapoarte privind efectele economice ale contrafacerii şi ale pirateriei în sectorul telefoanelor inteligente şi în cel al pesticidelor, precum şi în alte sectoare economice considerate a fi vulnerabile la capitolul încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!