ARAD. Master planul de gestionare a deşeurilor, implementat pe fonduri europene în judeţul Arad, dă rateu după rateu. În afară de zona 1 a judeţului, unde operează Retim, în celelalte zone, patru la număr, este jale. Oamenii se plâng că deşeurile nu sunt adunate cu săptămânile, chiar cu lunile, cu toate că taxele sunt plătite la zi. Ultima astfel de sesizare am primit-o de la un locuitor al satului Cladova, din comuna Păuliş, revoltat că cei de la firma care adună gunoaiele nu au trecut pe acolo de mai bine de o lună de zile.
„Toate tomberoanele sunt pline până la refuz. Nu mai avem unde să depozităm deşeurile. De mai bine de o lună de zile, maşina de gunoi nu a mai trecut prin satul nostru. O singură dată a ajuns până la intrarea în sat, au încărcat un tomberon, unul singur, şi manipulanţii au spus că au umplut maşina. Este groaznic ce se întâmplă acum în Cladova. Câinii golesc tomberoanele, tot satul este plin de gunoaie, de scutece folosite, de hârtii, de resturi de mâncare”, ne-a spus cititorul nostru.
Cum primăriile nu sunt parte ale contractelor încheiate între companiile de colectare a deşeurilor şi cetăţeni, am luat legătura cu reprezentanţii ADI Deşeuri, organismul abilitat în controlul şi sancţionarea operatorilor de salubritate.
Amenzi uriaşe şi rezilieri
Simona Stan, directorul ADI Deşeuri, ne-a transmis faptul că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, au fost luate toate măsurile pentru remedierea situaţiilor din teren. Dar, din păcate, avem de a face, din nou, cu firme neserioase.
„Contractele de pe zonele 2, 3, 4 şi 5 au fost atribuite pe situaţie de urgenţă, după ce şi fostele firme care au câştigat licitaţiile pe aceste zone au fost la fel de neserioase. După ce au început să apară problemele referitoare la colectarea deşeurilor, am început să propunem penalităţi către Adunarea Generală a Asociaţilor, asociaţie din care fac parte primarii localităţilor cuprinse de cele patru zone. Cele mai mari probleme le avem pe zonele 2 şi 5, unde operează firma Consult Soc Centrum. Aici au fost aplicate penalităţi totale de peste un milion de lei, iar pe zona 2 a fost aprobată rezilierea contractului. Pentru moment, firma se află în termenul de remediere de 30 de zile. Şi asta pentru că, potrivit contractelor de colectare a deşeurilor stabilite la nivel guvernamental, după aprobarea rezilierii contractului, firma are la dispoziţie 30 de zile pentru a remedia problemele apărute. Dacă problemele nu vor fi remediate în acest termen, se va trece la reziliere”, a declarat Simona Stan.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte zonele 3 şi 4, şi aici există deficienţe, dar nu atât de grave ca şi pe celelalte două zone. Directorul ADI Deşeuri ne-a spus că pe aceste zone operează o asociere de firme, respectiv Salub Prest Eco şi Consult Soc Centrum. Situaţia nu este atât de gravă aici deoarece prima dintre firme, care este şi lider de asociere, este mai bine pregătită decât cea de a doua.
„Şi aici au fost aplicate penalităţi totale de aproximativ 170.000 de lei. Chiar am propus o amendă record, de 1,8 milioane de lei pentru zona 3, dar nu s-a putut vota în AGA deoarece nu a fost întrunit cvorumul necesar”, a mai precizat Stan.
O nouă urgenţă?
În cazul în care se va ajunge la rezilierea contractului cu operatorul de pe zona 2, acolo unde sunt cele mai mari probleme, probabil că Prefectura va emite o nouă situaţie de urgenţă, iar în baza acesteia ar putea fi încheiate noi contracte, cu alte firme. Numai că nici acest lucru nu garantează faptul că viitorii operatori vor fi mai serioşi decât cei care au fost până acum.
„Dacă firmele interesate respectă termenii caietului de sarcini, noi nu ne putem opune ca acestea să participe la procedurile de atribuire a contractelor. Într-adevăr, în afară de zona 1 de operare, pe celelalte zona au fost probleme încă de la demararea proiectului de gestionare a deşeurilor. Sperăm, însă, că vom reuşi să atragem o societate serioasă, care să îşi respecte termenii contractuali”, a mai spus Simona Stan.
Îngropaţi în gunoaie
Până când cele patru zone cu problemă nu vor deveni „ţinta” unei firme serioase, cu pregătire şi dotări suficiente pentru colectarea şi transportul deşeurilor, arădenii vor rămâne, în continuare, „prizonieri” ai situaţiei actuale. Legea este făcută de aşa natură încât societăţi de apartament, fără istoric şi fără experienţă, pot prinde contractele de colectare a deşeurilor, după care să îşi bată joc de oameni, chiar pe banii oamenilor. Aşadar, ne rămâne doar să înjurăm printre dinţi şi să ne înecăm în gunoaie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!