Râdem de americani că sunt obezi. Dar şi noi ne îndreptăm către acelaşi standard. Practic, ar fi ca şi cum râdem de alţii că sunt graşi în timp ce mâncăm o friptură sau un hamburger. Direcţia de Sănătate Publică Arad (DSP) a realizat un studiu pentru prezentarea stării de sănătate a populaţiei judeţului nostru din punct de vedere al dietei. Iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Pentru acest studiu au fost alese aleatoriu 200 de persoane, dintre care 125 de femei şi 75 de bărbaţi. Dintre subiecţi, 132 de persoane au fost din mediul urban, iar 68 din mediul rural. „Prelucrarea statistică a indicelui de masă corporală a pus în evidenţă un procent crescut din totalul eşantionului populaţional de supraponderali şi obezi: 82,66 la sută dintre bărbaţi şi 64 la sută dintre femei”, spun cei de la DSP.
Datele arată că 54 dintre subiecţi aveau o greutate normală pentru înălţimea lor, 66 au fost supraponderali, iar 76 au fost obezi. Totuşi, au fost identificate şi patru persoane care erau subponderale, adică aveau o greutate mai mică decât trebuia pentru înălţimea lor. Medicii ne indică şi unele motive care au făcut ca majoritatea arădenilor să aibă probleme cu greutatea. Lipsa sportului este unul dintre aceste motive. „Structurarea populaţiei în funcţie de categoria de efort arată că 86 dintre femei au fost încadrate la categoria efort mic, 37 la efort mediu şi 2 la efort mare. Lotul de bărbaţi, în funcţie de categoria de efort, se structurează astfel: 43 la efort mic, 24 la efort mediu şi 8 la efort mare”, spun cei de la DSP.
Un alt motiv pentru care devenim tot mai graşi este direct legat de alimentaţia greşită, plină de grăsimi, dar şi de excese. „Excesul proteic în rația zilnică a fost evident la obezi și supraponderali”, spun medicii de la DSP.
Şi sfaturi
La final de studiu, medicii vin şi cu anumite sfaturi pentru a combate obezitatea în Arad. Cei de la DSP spun că principalele măsuri care trebuiesc luate de locuitorii judeţului nostru sunt mișcare organizată, zilnic, minimum 30 minute de efort mediu, o alimentație bogată în fibre alimentare şi vitamine, prin creșterea consumului de legume și fructe, scăderea consumului de alimente procesate, semipreparate și fast-food care au deja un conținut crescut de sare, scăderea consumului de dulciuri rafinate, scăderea consumului de sare. Rămâne de văzut dacă arădenii vor asculta sfaturile medicului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!