Credinţa este pe primul loc în judeţul Arad. Credinţa bate chiar sănătatea sau educaţia. Altfel nu se explică mulţimea de lăcaşuri de cult, în comparaţie cu numărul de spitale sau şcoli. Statisticile arată că, la nivelului judeţului nostru, avem nu mai puţin de 728 lăcaşuri de cult. Că sunt multe, că sunt puţine, rămâne la latitudinea fiecăruia să hotărască. Cele mai multe dintre biserici, 330 la număr, sunt ortodoxe. Pe locul doi în ceea ce priveşte numărul de lăcaşuri de cult se situează bisericile baptiste, acestea fiind în număr de 183. Romano-catolicii încheie topul, aceştia putându-se ruga la Dumnezeu în 88 biserici. Mai avem 40 lăcaşuri de cult adventiste, 27 penticostale, 22 reformate, 17 greco-catolice, 8 lutherane, patru de religie mozaic şi nouă de alte religii. Iar credinţa pare mai puternic implementată la sate, ţinând cont că 576 dintre lăcaşurile de cult sunt în mediul rural şi numai 152 în mediul urban.
Trebuie precizat, însă, faptul că datele sunt valabile pentru anul 2013. De atunci, cu siguranţă, au mai fost ridicate noi biserici, dar cu aceeaşi siguranţă putem afirma că nu au fost ridicate niciun spital şi nicio şcoală.
Cu şcolile sau spitalele stăm mult mai prost. La nivelul judeţului Arad avem numai 11 spitale, adică de peste 66 ori mai puţine decât biserici. Din aceste 11 spitale numai şapte sunt publice, patru fiind private. Adică arădenii care vor să se trateze în cele patru spitale trebuie să plătească. Şi trebuie să plătească mult. Aşa că rămânem, practic, cu numai şapte spitale care sunt accesibile locuitorilor judeţului nostru. În ceea ce priveşte capitolul de sănătate, mai avem 59 cabinete de medicină generală, 323 cabinete medicale de familie şi 156 farmacii. Chiar dacă adunăm toate aceste cifre, suntem încă foarte departe de numărul bisericilor din Arad.
Învăţământul, sub credinţă
Trecem la capitolul de învăţământ, care este baza unei societăţi educate şi productive. Nici aici nu stăm prea bine dacă facem o comparaţie cu bisericile. Se pare că credinţa în Divinitate, oricare o fi această Divinitate, bate dorinţa de educaţie. Altfel nu ne putem explica de ce avem 728 biserici şi numai 166 unităţi şcolare. Şi trebuie subliniat faptul că din aceste unităţi şcolare, numai 152 sunt publice, restul fiind private. Adică pe bani. Adică părinţii plătesc sume importante pentru a-şi putea trimite copiii la aceste şcoli. Dar cum nivelul de trai al locuitorilor judeţului Arad nu este unul care să permită educarea copiilor în sistemul privat, majoritatea arădenilor rămân cu cele 152 şcoli publice. Defalcând numărul acestor unităţi de învăţământ, ajungem la 25 grădiniţe, trei şcoli primare, 88 unităţi de învăţământ gimnazial, 45 licee, trei şcoli postliceale şi două instituţii de învăţământ superior.
În loc de concluzie
Nu vrem să fim părtinitori sau să „luăm numele Domnului în deşert”. Dar concluzia la care ajungem după ce vedem aceste date este una singură: arădeni, sunteţi bolnavi sau analfabeţi? Rugaţi-vă Domnului să vă dea sănătate şi să vă „bage minţile în cap”. Pentru că bani de şcoli şi spitale noi nu avem, dar ridicăm biserică după biserică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!