Cum este corect: aragaze sau aragazuri, suveniruri sau suvenire? În flexiunea substantivelor neutre este evidentă o pendulare între două desinențe, -e și -uri, ambele active, care marchează pluralul acestora. Astfel, când trebuie să folosim câte un neutru la plural, ne trezim, deseori, pe un teren nesigur, fiindcă multe sunt neologisme și fixarea pe una dintre cele două desinențe poate dura, dovadă, exemplele luate din jur. Auzim că „Vin două tramvaiuri.”, suntem întrebați „Ce fel de bucheturi doriți?”, aflăm că „Batoanele de slăbit sunt în castronurile alea de acolo.” sau că „În zonă erau hotele ieftine.”; alții ne îndeamnă „Nu mutați scaunurile!” sau „Nu mai trimiteți mesajuri!”, în unele locuințe „Ar trebui schimbate pervazele.”, căutăm grăbiți în magazine „șamponuri”, vine luna iunie când absolvenții se pregătesc pentru „bancheturi”, chiar dacă vor goli „portmoneurile” părinților. Schimbarea este mereu prezentă, mai ales la accesoriile devenite nelipsite, în consecință, ne punem „fundale la telefon.”, iar la prăjituri se folosesc „gălbenușe”, „albușe”. Precizez că, în conformitate cu normele actuale, substantivele neutre evidențiate în exemplele de mai sus sunt incorecte. De asemenea, trebuie adăugat faptul că lucrarea normativă care trebuie consultată pentru a ne lămuri în privința formelor corecte este DOOM2 (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită).
Procesul de adaptare a neutrelor la sistemul morfologic al limbii române poate dura, așa cum am precizat. După ce pătrund în vocabularul nostru, acestea trec printr-o perioadă de tranziție și, până să se fixeze pe una dintre desinențele de plural, apar cu forme duble: chipie/chipiuri, hamacuri/hamace etc. La finalul acestui proces, ele se fixează pe una dintre cele două desinențe: chibrituri, defileuri, ghișee, refrene etc.
Pe de altă parte, există forme de plural corecte, dar foarte puțin folosite, cum este cazul substantivului suvenir: cel mai des folosim suveniruri (neînregistrat în DOOM2), în loc de pluralul acceptat de normă, suvenire. Probabil că forma suveniruri va fi consacrată în cele din urmă. Alte substantive sunt folosite cu o formă înlăturată de norma actuală: aragazuri a fost înlocuit cu aragaze, singura formă care apare în DOOM2. Nu vom discuta aici despre substantivele specializate semantic, având două sau mai multe forme de plural, cum ar fi raporturi/rapoarte, vise/visuri.
Așadar, iată formele corecte de plural ale unor substantive neutre, în conformitate cu normele lingvistice actuale: acoperișuri, aragaze, banchete, boschete, capoate, castroane, cataloage, ceaune, ceremoniale/ceremonialuri, chibrituri, conclavuri, defileuri, diagnostice, ecleruri, festivaluri, fundaluri, furtunuri, giuvaiere, hoteluri, horoscoape, iarmaroace, jersee/jerseuri, maratonuri/maratoane, monologuri, morminte, pardesie, pervazuri, polonice, portmonee, revere, rucsacuri, schelete, șampoane, șemineuri, șezlonguri, tramvaie, vaccinuri etc.
Citește lecțiile anterioare:
Citiți principiile noastre de moderare aici!