Zeci de arădeni aşteaptă după decizia Primăriei pentru a divorţa. În municipiul Arad, până în prezent au fost depuse 19 cereri de divorţ pe cale administrativă, însă nu a fost soluţionată niciuna. Divorţul administrativ nu costă nimic la Arad, fiind o procedură preferată de cuplurile care aleg să o ia pe drumuri diferite în viaţă şi care nu au copii.
Prima cerere a fost depusă la Primăria Arad în 10 ianuarie, iar aceasta va fi soluţionată în următoarele zile, în cazul în care cuplul nu s-a răzgândit, subliniază oficialii Primăriei.
“Există un termen de reflecţie de 30 de zile, iar dacă după această perioadă cuplul îşi menţine dorinţa de a divorţa, certificatul de divorţ este eliberat în cel mult 15 zile”, a precizat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Arad, numărul divorţurilor a scăzut uşor în 2010, faţă de anul precedent. Astfel, în 2010 au fost înregistrate 593 de divorţuri, faţă de 606, în anul 2009.
Aradul şi Deva sunt localităţile unde divorţul administrativ e gratuit, deocamdată. Taxele pentru divurţul pe cale administrativă se stabilesc de fiecare administraţie locală în parte. În alte oraşe, se ajunge la costuri de sute de lei. La Miercurea Ciuc, divorţul administrativ costă 100 de euro, iar la Târgu Mureş 650 de lei. La Oradea, taxa a fost stabilită la 300 de lei. Primăria Cugir a stabilit o taxă de 300 de lei, iar Primăria Alba Iulia – 500 lei. În Harghita, cuantumul taxei de desfacere a căsătoriei diferă foarte mult de la un oraş la altul, variind între 39 de lei şi 600 de lei. În Satu Mare, cuplurile din municipiul reşedinţă de judeţ pot divorţa în prezenţa ofiţerului de Stare Civilă contra sumei de 200 de lei.
Legea nr. 4/1953 (Codul familiei) a fost modificată prin Legea nr. 202 din 25 octombrie 2010, astfel că, în condiţiile în care ambii soţi sunt de acord şi nu au copii minori născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei, desfacerea acesteia poate fi constatată de ofiţerul de stare civilă din unitatea administrativ-teritorială unde soţii au încheiat căsătoria sau din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află ultima locuinţă comună a acestora.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!