Pentru că nu poate să stea cu mâinile în sân şi să asiste de pe margine la criza gunoaielor din Arad, pentru că nu i se pare normal ca cei care au greşit să nu plătească, pentru că nu crede că e corect ca doar Retim să fie sancţionat pentru disfuncţionalităţile privind colectarea deşeurilor în judeţul Arad, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat un supercontrol la ADI Deşeuri!
„Retim nu este singurul care a greşit. Eu vreau să văd cum s-a greşit, unde s-a greşit şi cine a greşit! Şi atunci, prin ordin de ministru, luni (7 mai-n.r.) voi trimite Corpul de Control al ministrului Mediului şi Garda Naţională de Mediu în control la ADI Arad” – a subliniat Graţiela Gavrilescu în cadrul conferinţei de presă susţinute vineri la Prefectura Arad. Reprezentantul Guvernului s-a aflat în oraşul nostru pentru a analiza „pe viu”, la faţa locului, situaţia jalnică în care a ajuns Aradul din punctul de vedere al colectării deşeurilor menajere.
Măsurile dispuse
Înainte de întâlnirea cu ziariştii arădeni, ministrul Mediului a avut o întrevedere cu reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din tot judeţul Arad – inclusiv preşedintele CJ, Iustin Cionca, şi viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ –, cu şefii principalelor instituţii deconcentrate implicate în problema gunoaielor şi, nu în ultimul rând, cu conducerea ADI Deşeuri. În urma dezbaterilor – aprinse, pe alocuri – oficialul Guvernului a stabilit un set de măsuri, cu termene precise.
„Una dintre aceste măsuri este inclusă şi în hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă: până pe data de 6 mai (duminică-n.r.) toate deşeurile municipale trebuie ridicate de pe domeniul public! Nu ne interesează nici când, nici cu ce maşini şi nici cu cine! În al doilea rând, până în data de marţi, deci până pe data de 7 (marţi e 8 mai-n.r.) Retim trebuie să meargă la Agenţia de Protecţia Mediului Arad pentru a-şi completa toate documentele în vederea emiterii autorizaţiei de mediu. Până miercuri (9 mai-n.r.) Retim-ul trebuie să preia cele zece autospeciale pe care le are la ora actuală Consiliul Judeţean, pe care să le trimită în teren pentru ridicarea gunoiului menajer. Sunt prinse în program, s-au folosit bani europeni iar ele trebuie să înceapă să producă! Nu ştiu de ce nu s-a făcut lucrul acesta până acum… Au existat tot felul de neînţelegeri. În acelaşi timp, le-am spus domnilor de la Retim ca împreună cu cei de la ADI, până miercuri (9 mai-n.r.) – şi iar nu mă interesează când vor sta să lucreze – să reuşească să finalizeze încheierea de contracte cu cetăţenii şi cu operatorii economici. Am rugat să mi se prezinte şi lista tuturor operatorilor economici care nu doresc să încheie contract de salubrizare. Şi atunci Garda de Mediu o să trebuiască să aplice legea. Aşa ceva nu se poate! În acelaşi timp, pentru că doamna inspector şcolar (Anca Stoenescu-n.r.) a prezentat situaţia ridicării gunoiului menajer din şcoli, operatorul trebuie să meargă să ridice tot gunoiul din toate şcolile din cele 25 de localităţi, în special în municipiul Arad, unde înţeleg că o singură dată s-au dus şi au ridicat gunoiul menajer. Iar la Spitalul Judeţean… nici nu mai vorbim: obligaţia este la puterea 1.000!” – a punctat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.
Nu se doreşte rezilierea
Întrebată în mai multe rânduri ce măsuri va lua dacă termenele nu vor fi respectate, Graţiela Gavrilescu a evitat să dea un răspuns precis. A spus că nici nu vrea să ia în calcul o asemenea posibilitate, dar dacă totuşi planul de măsuri nu va fi respectat, atunci „se aplică legea şi se dau sancţiuni”. Oficialul guvernului şi-a exprimat însă optimismul în legătură cu capacitatea de mobilizare a factorilor implicaţi în colectarea deşeurilor menajere din Arad. Noi nu suntem însă prea optimişti, în condiţiile în care din 24 aprilie, de când operează Retim, niciun termen nu a fost respectat, în ciuda sancţiunilor. „Nu dorim să mergem la extremis” – a spus Graţiela Gavrilescu.
Se poate merge pe continuitate!
Dincolo de disfuncţionalităţile de pe Zona I de operare a salubrizării menajere, ministrul Mediului a făcut referire şi la etapele viitoare ale implementării Sistemului Integrat de Gestionare a Deşeurilor. „Pentru că în sală au fost nu doar primarii din cele 25 de localităţi, ci şi primari din alte localităţi care urmează să intre în etapa a doua pentru implementarea programului de gestionare a deşeurilor, săptămâna viitoare, împreună cu domnii parlamentari, cu implicarea Consiliului Judeţean şi a ADI, cu primarii vom încerca să găsim soluţii, să vedem cum vor continua contractele de salubrizare în localităţile respective astfel încât să nu ne trezim şi acolo cu situaţii ca la Faza I. Să ţinem cont că şi acolo urmează să se ţină licitaţia, dar există deja operatori de salubrizare care efectuează acest serviciu şi care au posibilitatea să continue acest serviciu de salubrizare pentru că legea le permite. Le-am explicat foarte bine şi domnilor primari şi celor de la ADI pentru că şi aici a fost o neînţelegere. Îmi pare foarte rău să vă spun că am constatat că nu se cunoaşte legea” – a punctat Graţiela Gavrilescu.
Fundal sonor neinspirat
Pe tot parcursul conferinţei de presă susţinute de ministrul Mediului în Sala Rotondă a Prefecturii Arad, în Parcul Eminescu din spatele Palatului Administrativ muzicanţii au făcut probe de sunet pentru Festivalul Berii. Dacă suprapunerea o fi fost sau nu o fi fost cu intenţie nu ştim, dar cu siguranţă a fost neinspirată. Însă nu a perturbat-o câtuşi de puţin pe Graţiela Gavrilescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!