Arad. Proiecţie specială şi discuţie cu eroul filmului, la Cinema City Arad. Despre ce este vorba? Despre documentarul “Superhombre”, de Lucian Mircu și Mircea Gherase, care va avea o proiecție specială în avanpremieră la Arad, la Cinema City din Atrium Mall, miercuri, 29 ianuarie 2020, ora 20. După proiecție va avea loc o discuție cu publicul la care vor participa protagonistul Horia Colibășanu și autorii filmului Lucian Mircu & Mircea Gherase.
Documentarul, care va fi proiectat şi la Arad, spune – potrivit descrierii făcute de promotorii lui – povestea alpinistului „care trebuie să aibă în permanență trei puncte de sprijin. Horia Colibășanu e dentist, soț și tată a doi băieți și alpinist de elită în Himalaya. Cum își găsește echilibrul? Probabil e…Superhombre”.
Iată pe scurt și povestea care stă la baza documentarului: „În 2008, gestul solidar și riscant al lui Horia de a nu-și abandona camaradul bolnav la 7.400 metri pe Annapurna, pe alpinistul basc Iñaki Ochoa, a impresionat Spania și comunitatea alpiniștilor din lumea întreagă. În ciuda tragicului incident, Horia Colibășanu a continuat să se cațere în pur stil alpin, așa cum făcea Iñaki, fără oxigen suplimentar. În primăvara lui 2017, sportivul de 40 de ani începe o nouă expediție pe Everest, după două tentative ratate. Pentru prima oară, el încearcă o ascensiune solo. Lupta nu e atât cu structura muntelui, cât e cu propriile slăbiciuni. Totuși, Horia admite că are o putere specială invizibilă, <ca Omul din Atlantis>. Corpul său se adaptează foarte rapid la aerul rarefiat din Himalaya”.
Timp de 3 ani, echipa l-a urmărit pe protagonist în expedițiile sale, dar mai ales în sânul familiei, unde are de rezolvat chestiuni din cele mai obișnuite. Veţi vedea în documentarul propus de Lucian Mircu și Mircea Gherase, cum antrenamentele din Timișoara, presiunea sponsorilor, deciziile importante care trebuie luate în fiecare zi sunt uneori mai greu de dus decât provocările din expediție, pentru că, nu-i așa ”sunt munți de urcat și acasă”.
În perioada 2016-2018 au fost documentate și filmate îndeaproape trei din expedițiile lui Horia Colibășanu în Himalaya și viața lui între expediții. În 2016, directorul de imagine şi co-regizorul Mircea Gherase a filmat ascensiunea alpinistului timișorean pe muntele Manaslu din Nepal, până la 6.000 de metri altitudine. În 2017, Horia Colibășanu devenea primul român care urca pe Everest fără oxigen suplimentar, filmându-și singur reușita până la 8.848 de metri.
“Superhombre” este, ca atare, „o poveste despre căutarea libertății într-o lume în care timpul e tot mai scurt. Pentru Horia și colegii lui, Himalaya e unul din ultimele locuri de pe planetă unde mai poți trăi neprevăzutul, aventura autentică. Această privire în culisele vieții alpinistului include pe lângă filmări profesionale la altitudini extreme și momente selectate din impresionanta sa arhivă personală, adunată în 15 ani de carieră sportivă”.
Montajul a fost realizat de Gabi Basalici (Playtime Post) și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări, inclusiv din arhiva personală a alpinistului, strânsă în ultimii 15 ani. Designul de sunet îi aparţine lui Filip Mureșan, iar muzica originală a fost creată de compozitorul timișorean Cári Tibor.
Văzut pentru prima dată
Documentarul, prezentat în avanpremieră la a șasea ediție a festivalului de film „Ceau, Cinema!” în fața a 800 de spectatori, “Superhombre” a fost selectat apoi în competițiile internaționale la festivalurile de film și cultură montană din Poprad (Slovacia), Cracovia (Polonia) și Bilbao (Spania).
„Superhombre” este prezentat de Asociația Marele Ecran & Fundația PressOne, cu susținerea Vitas România, Haufe Group, Kathrein România, Ness România, Club Sportiv Alternative TM și Domestic Film, biletele fiind puse în vânzare pe www.cinemacity.ro.
Cine este Horia Colibășanu
Românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt „optmiari” (vârfuri peste 8.000 de metri) urcați, Horia Colibășanu se cațără în stil pur alpin, fără șerpași de altitudine și fără oxigen. A stabilit cinci premiere românești, începând cu K2, supranumit „muntele alpiniștilor”, în 2004. E în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. În 2019, preşedintele României i-a conferit lui Horia Colibăşanu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaștere pentru performanța sportivă și contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!