Au cea mai mare taxă din județ pentru înregistrarea unor contracte de arendă. Pentru simplul motiv că funcționarul din primărie le dă un ordin de înregistrare și îi trece în registru, agricultorii din Vinga trebuie să scoată din buzunar 40 lei/ha cam tot atât cât plătesc și impozitul pe teren. Pentru același lucru în alte localități se plătește 2 sau 3 lei pentru fiecare hectar. Hotărârea de Consiliu Local a fost luată de vreo doi ani și de atunci cei care iau în arendă pământurile pun banul jos.
„Suntem nemulțumiți de cuantumul sumei. Nu e firesc să plătim atât de mult doar pentru că ne este înregistrat un contract. Cei care locuiesc în alte localități din județ au sume mult mai mici de plătit pentru același lucru”, spune unul dintre agricultorii nemulțumiți. Și nu e vorba de o taxă plătită pe câțiva ani ci, în cele mai multe cazuri, se plătește anual.
„Cei care acceptă să ne dea pământul în arendă nu vor să semnăm contracte pentru 2 sau 10 ani. De obicei anual trebuie să reînnoim contractul și dacă avem mai multe hectare se adună o sumă frumușică”, mai precizează el
Prefectura Arad susține legalitatea acestei hotărâri a Consiliului Local din Vinga. „Din punct de vedere juridic actul este legal și respectă legislația în vigoare. În ceea ce privește suma nu există o prevedere care să stabilească un anumit cuantum pentru această taxă”, declară purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cosma. Singurii care pot modifica suma sunt aleșii locali din Vinga care printr-o altă decizie a CL pot impune o sumă mai mică pentru înregistrarea contractelor de arendă.
„Chiar dacă nu pare foarte mult, în condițiile în care se arendează mai multe hectare iar contractele le încheiem tot la un an, se adună bani suficienți. Am putea să- i folosim mult mai bine pentru cultivarea pământului”, susține agricultorul din Vinga.
100% o vom schimba
Primarul localității, Sorin Negrei, revoltat și el de suma mult prea mare solicitată de primărie susține că va propune consilierilor locali modificarea taxei și crede că va găsi și susținerea aleșilor.
„Este o sumă mult prea mare, e vorba doar de o simplă înregistrare a unui document. Nu implică cheltuieli din partea administrației, dar agricultorul o simte, mai ales dacă are mai multe hectare luate pentru a le lucra. Voi propune o sumă modică care, cred eu, va primi votul consilierilor. Nicăieri în județ, poate nici în țară nu se solicită 40 de lei pentru o simplă înregistrare” a declarat edilul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!