ARAD. 530.000 de lei. Atât este dispusă Primăria Nădlac să plătească pentru dirigenţia de şantier aferentă proiectului Campus şcolar – Grup şcolar „J.G. Tajovsky”, un contract în fapt de achiziţie publică prin licitaţie. Valoarea limită pe care primăria e dispusă să o achite este calculată fără TVA şi cu zero lei cheltuieli neprevăzute şi diverse. Serviciile de supraveghere a lucrărilor de ridicare a campusului şcolar vor putea fi obţinute doar de firme a căror cifre medii de afaceri globale pe ultimii 3 ani (2011, 2012, 2013) este egală sau mai mare de 1.060.000 lei fără TVA. Printre cerinţele impuse de primărie la licitaţie se numără faptul că diriginţii de şantier trebuie să deţină atestat ca diriginte pentru domenii care să aibă legătură cu tema de construcţie.
Cert este că, dincolo de cerinţe, autorităţile vor prefera firma care va cere cel mai mic preţ pentru serviciile de supraveghere ale lucrării, licitaţia fiind făcută publică deja pe S.E.A.P. Data limită până la care societăţile îşi pot depune ofertele este de 14 ianuarie 2015, aceasta fiind şi data la care vor fi deschise plicurile. Evaluarea propunerilor venite de la diriginţii de şantier ar urma să fie făcută până pe 27 ianuarie. De menţionat că Primăria Nădlac va realiza campusul şcolar pe fonduri comunitare, pe Programul Operaţional Regional – POR, aşa că toate procedurile vor fi atent supravegheate sau cel puţin verificate de europeni.
O poveste cu speranţe
„Nu am sperat vreodată că voi ajunge ziua aceasta, ziua în care campusul şcolar de la Nădlac va primi finanţarea necesară pentru finalizarea lucrărilor”, a declarat, în urmă cu două luni, Vasile Ciceac, primarul Nădlacului, în momentul în care a semnat contractul pentru finalizarea campusului şcolar din oraşul de la graniţă, după ani buni de speranţe şi dezamăgiri. Acum se face pasul doi, cel al identificării dirigintelui de şantier. Constructorul e acelaşi cu cel din 2007. Ce s-a schimbat sunt doar banii, care de data aceasta sunt promişi de europeni şi, dacă totul va decurge cu bine, chiar vor fi acordaţi.
„Totul a început după ce 8 din cele 10 clădiri ale şcolilor din Nădlac au fost retrocedate. Am ajuns să plătim anual chirii de 650.000 de lei către cultele religioase care au primit clădirile”, a amintit de unde a pornit povestea campusului primarul. În cele din urmă au venit banii pentru acest vis, dar, imediat după demararea lucrărilor la noul campus, finanţarea a fost sistată, iar şantierul a fost abandonat în octombrie 2007. La 7 ani distanţă, a fost identificată şi sursa de finanţare pentru terminarea noului campus şcolar: banii europeni nerambursabili, adică 6,1 milioane de euro, veniţi prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR). Totalul necesar pentru ridicarea campusului este calculat la 7,7 milioane euro. Banii veniţi de la UE trebuie însă cheltuiţi până la finele anului 2015, altfel se vor pierde.
Date tehnice
Campusul şcolar de la Nădlac va cuprinde două corpuri de școală cu câte 24 de clase fiecare, un cămin–internat cu o capacitate de 300 de locuri, o cantină, 15 garsoniere destinate cadrelor didactice, un spațiu multifuncțional destinat organizării de ateliere de lucru, concursuri, activități de lectură și vizionări de filme documentare, patru ateliere școlare, o sală de sport și o bază sportivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!