Realizarea cu fonduri europene a site-ului www.aradhotspots.ro pare un proiect sortit eşecului, pentru că, de-a lungul anilor, vizitatorii nu prea au avut acces la imaginile live preluate de 30 de camere de supraveghere instalate în oraş de către Primăria Arad. Încă de la lansarea proiectului, în 2013, au fost numeroase disfuncţionalităţi, iar în ultimele luni a mai transmis imagini live doar o cameră din cele 30. “Camerele sunt în mentenaţă pentru şapte zile pentru reconfigurare” – este mesajul afişat pe site încă de anul trecut, însă acest text a apărut de nenumărate ori în ultimii cinci ani. Cu alte cuvinte, camerele au fost mai mult în mentenaţă decât în funcţiune.
Unii arădeni au sesizat această problemă şi pe aplicaţia online “MyArad”, de pe site-ul Primăriei. “De ani de zile camerele web nu sunt funcţionale în Arad (…) Orice lucru bun ţine trei zile, zicală din popor. De ani de zile suntem prostiţi pe pagina unde se găsesc camerele că sunt în mentenanţă. Nu se face nimic! Aceasta este singura certitudine! Vă rog să răspundeţi acestei sesizări arădenilor, nu mie”, a scris o persoană.
Iar răspunsul Primăriei a venit tot pe aplicaţie: “Referitor la sesizarea dumneavoastră nr. 471-2019 din 09.04.2019, vă aducem la cunoștință faptul că din cele 30 de camere de supraveghere care fac obiectul sesizării sunt nefuncționale şapte (defecte, vandalizate), iar 23 sunt funcționale. Urmează reconfigurarea portalului www.aradhotspots.ro pentru ca și cetățenii să le poată vizualiza”.
“Depăşite moral”
O dovadă că funcţionarii Primăriei fuşeresc sesizările primite prin “MyArad”, fapt despre care am scris recent, este şi acest răspuns. Asta pentru că purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, ne-a oferit alte informaţii cu privire la problema camerelor nefuncţionale, din care reiese că transmisiile live nu mai au loc pentru că a expirat contractul cu firma care se ocupa de site. În plus, camerele sunt considerate “depăşite moral”, deci vor fi cumpărate altele la cinci ani de la investiţia iniţială. “Din totalul celor 30 camere video montate în cadrul Proiectului <<Creşterea calităţii serviciilor de internet în Arad şi Oroshaza>>, 4 au fost vandalizate şi nu a fost posibilă înlocuirea lor întrucât respectivul model nu mai poate fi găsit pe piaţă. Celelalte 26 de camere necesită reconfigurare pentru conectarea la internet în urma schimbării unor parametri. Aceste configurări ar trebui transmise şi firmei care a construit site-ul, însă în acest moment contractul încheiat între Primăria Municipiului Arad şi respectiva firma a expirat. Întrucât aceste echipamente video sunt depăşite moral, municipalitatea intenţionează să le înlocuiască în cadrul proiectului major <<Extinderea sistemului de supraveghere video în municipiul Arad>>”, ne-a declarat Cotrău.
Fără wi-fi
Instalarea celor 30 de camere de supraveghere şi realizarea site-ulul pentru public au făcut parte din proiectul “Creşterea calităţii serviciilor de internet în Arad şi Orosháza”, finanţat de Uniunea Europeană cu 218.000 de euro, la care s-a adăugat o finanţare locală de 4.500 de euro. Conform proiectului, pagina web creată ar trebui să ofere şi informaţii despre evenimentele din Arad, însă ultima actualizare este din luna ianuarie.
Proiectul a mai inclus punerea în funcţiune a 30 de staţii hot-spot pentru acces la internet gratuit, dar pe care arădenii nu le găsesc funcţionale dacă sunt în căutarea reţelelor wi-fi, pentru că nici acestea nu au prea funcţionat de-a lungul anilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!