Se vorbeşte mult despre implicarea femeilor în afaceri, se fac proiecte pentru a stimula accesul femeilor la această lume destinată până nu de mult bărbaţilor, dar încă procentul doamnelor manager de IMM este la mai puţin de jumătate de cel al bărbaţilor. Şi asta chiar în zona de vest, considerată una din cele mai dezvoltate zone din punct de vedere economic, dar şi la nivelul întregii ţări.
Statistica afacerilor
Din datele statistice publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, reiese că ponderea femeilor ca asociați sau actanți în cadrul firmelor este de sub 50% la nivel de regiune. Se remarcă o mai bună reprezentare a femeilor în lumea afacerilor, în județul Hunedoara, unde procentul este de 40,25% , în timp ce în Caraș Severin coboară la 37,01% iar la Arad și Timișoara este în jurul valorii de 35%, mai exact 35,92% în Arad și 35,46% în Timiș. În mod paradoxal, în județele mai bine dezvoltate, procentul reprezentării femeilor în lumea afacerilor este mai mic decât în județele mai sărace.
Preferă PFA-urile
Procentul reprezentării feminine creşte însă la nivelul judeţului Arad atunci când este vorba despre PFA sau II (intreprindere individuală). La data de 31 septembrie 2016, ponderea acestora era de 49% din totalul afacerilor sub această formă şi reprezenta cel mai mare procentaj din regiune. La Caraş Severin doar 37,18% din PFA sau II sunt conduse de femei, în la Hunedoara se ajunge la 39,38%, iar în Timiş la 35,96%.
Aceeaşi situaţie
În ceea ce priveşte celelalte judeţe din ţară, situaţia este similară. În niciun judeţ nu se depăşeşte pragul de 50%, ponderea bărbaţilor fiind majoritară. Cel mai mare procent de reprezentare a femeilor la nivel de IMM este în Vaslui, cu 40,96%, iar la categoria PFA, în judeţul Constanţa cu 41,92%. Cel mai mic procent este în Harghita cu 31,06% pentru IMM-uri în timp ce la PFA cele mai puţine femei implicate sunt în judeţul Vrancea, în procent de 35,03%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!