Nu e cel mai plăcut lucru din lume pentru un pacient ca, atunci când este nevoit să meargă la medic, să trebuiască să-şi facă rost, mai întâi, de o adeverinţă de la locul de muncă, din care să rezulte că este asigurat în sănătate. Nici pentru pensionarii care prezintă medicului cuponul de pensie de acum două luni nu e tocmai plăcut să meargă înapoi acasă pentru a aduce cuponul pe luna în curs ca să dovedească că sunt încă pensionari şi, implicit, asiguraţi. (De parcă între timp s-ar fi depensionat…) Drumuri inutile, demersuri gratuite!
Spunem asta pentru că există o posibilitate mult mai simplă de a afla dacă o persoană este sau nu asigurată în sănătate. E vorba despre o operaţiune electronică care nu durează mai mult de două minute. Atâta doar că trebuie efectuată de un reprezentant al cabinetului medical…
Procedura
Vorbim, mai exact, de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), un program informatic care poate fi consultat de oricine are acces la internet şi vrea să afle starea de asigurat a unei persoane. E nevoie doar de accesarea site-ului Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). Odată „ajuns” pe http://www.casan.ro/despre-noi/interfata-siui-online, trebuie tastat CNP-ul pacientului şi un număr de verificare format din şase cifre, iar serviciul web transmite mesajul solicitat: persoana selectată este sau nu este asigurată.
Exces de zel
Este o procedură simplă care, în mod evident, consumă mult mai puţin timp decât procurarea unui document care să dovedească calitatea de asigurat a unei persoane. De ce nu apelează cabinetele medicale la ea? „Probabil pentru că medicii au avut experienţe nefericite cu CAS. În urma unor controale, au fost descoperite mai multe persoane neasigurate pe listele de pacienţi, medicii fiind obligaţi să returneze sume importante de bani pe care le-au încasat pentru aceştia, în ultimii trei ani. Şi, probabil, ca să nu mai aibă niciun fel de probleme, acum «suflă şi-n iaurt», solicitându-le pacienţilor documente din care să rezulte calitatea de asigurat. Se poate vorbi de exces de zel. Pentru că acum există SIUI, iar calitatea de asigurat a pacienţilor ar putea fi descoperită foarte simplu, doar accesând acest program informatic. E o bază de date care nu exista în urmă cu trei ani şi care oferă informaţii certe, fără niciun risc, privind calitatea de asigurat a unei persoane” – precizează dr. Gheorghe Domşa, director al CAS Arad.
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!