Joi seară, consilierii locali municipali au fost anunţaţi în legătură cu convocarea în şedinţă extraordinară de îndată pentru vineri dimineaţă, la ora 10.00. Au răspuns prezent zece aleşi PNL plus viceprimarul Călin Bibarţ, un consilier UDMR şi viceprimarul Levente Bognar, consilierul independent Marin Lupaş şi trei aleşi PSD. Pe ordinea de zi s-au aflat iniţial trei proiecte de hotărâre, ulterior au mai fost introduse trei. Dar primele erau importante pentru că ele vizau activitatea de colectare şi sortare a deşeurilor menajere din municipiul Arad. Mai exact: delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor municipale în Stația de Sortare Arad prin gestiune directă către Recons; depozitarea deşeurilor în depozitul conform al FCC Environment România; mandatarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor să aprobe modificarea tarifelor de salubrizare practicate de către Retim, pentru activitatea de colectare și transport a deșeurilor municipale, în baza Contractului de delegare prin concesiune nr. 1603/24.10.2017.
Risc major
Pentru ca primele două proiecte să fie adoptate era nevoie de majoritatea de două treimi. Modalitatea în care s-a votat, însă, i-a luat prin surprindere pe cei din Executivul Primăriei. Consilierii social-democraţi s-au abţinut de la vot la fiecare din cele trei proiecte, blocându-le pe primele două. Riscul major pe care îl presupune acest blocaj constă în pierderea banilor europeni pe care Aradul i-a primit pentru gestionarea problemei deşeurilor menajere.
În aceste condiţii, a intervenit secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu: „Ne adresăm domnilor consilieri care s-au abţinut. Presupunem că această abţinere este justificată poate de modalitatea rapidă de organizare a şedinţei şi avem convingerea că, dacă va fi suficient argumentat şi vă vom răspunde la toate întrebările, poate că veţi înţelege ceea ce nu a fost foarte clar sau insuficient explicat. Dacă dumneavoastră consideraţi, regulamentul permite ca atunci când o problemă nu este suficient de clară pentru decident, să se poată reveni asupra votului şi să aibă posibilitatea să formuleze întrebări suplimentare. Vă suntem la dispoziţie şi vă rugăm să ne adresaţi întrebările care ar avea aptitudinea de a elucida neclarităţile. Pentru că votul dumneavoastră este foarte important şi vă rugăm să reveniţi asupra acestui vot.”
Explicaţii neconvingătoare
Singurul care a intervenit a fost alesul PSD, Ilie Cheşa, care a întrebat dacă „în contractul cadrul care s-a încheiat acum un an de zile, este specificat că timp de trei ani de zile nu este voie să se modifice preţurile”.
A răspuns Elena Protaru, director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei: „Modificarea la tarif la depozit este generată doar de prevederea articolului din Ordonanţa de Urgenţă 74, care introduce economia circulară, care înseamnă 30 de lei adăugaţi la tarif pentru cantitatea de deşeuri ce se depozitează în ASA. Această ordonanţă 74 a modificat prevederile OUG 196 pentru Fondul de Mediu. În anii precedenţi, chiar şi anul trecut, am venit în faţa dumneavoastră cu o creştere de 80 de lei. Legislativul a intervenit, a modificat această prevedere şi a amânat-o până la 1 ianuarie 2019, când o şi diminuează pentru anul 2019 la 30 de lei, iar începând cu 2020 – la 80 de lei pe tonă.”
Concuzia PSD după ce a ascultat aceste explicaţii? „Ne abţinem. Mulţumesc” – a spus Ilie Cheşa.
Încercări fără succes
„Domnule consilier, puteţi verifica la marile oraşe care sunt într-o situaţie asemănătoare nouă, această ordonanţă a determinat decizii de majorare. Nu e nimic special la noi” – a mai încercat o dată să-l convingă pe alesul social-democrat secretarul Municipiului Arad. Dar Ilie Cheşa a fost de neînduplecat: „Doamna Lilioara, eu nu sunt jurist, dar am luat contractul cadru şi aici scrie foarte clar: trei ani de zile nu avem voie să modificăm preţurile. Ne abţinem. Mulţumesc.” Alesul PSD a mai precizat pentru Jurnal arădean/ Aradon, că „am înţeles de la consilierii din judeţ că toţi consilierii PNL împreună cu consilierii PSD şi consilierii UDMR s-au abţinut pe linie la şedinţele care au avut loc ieri (joi-n.r.) în diverse localităţi pe tema ADI Deşeuri, pe acest proiect”.
Jurnal arădean/ Aradon a întrebat-o pe Lilioara Stepănescu dacă OUG 74/2018, invocată mai sus, „bate” contractul în care e stipulat că tarifele rămân neschimbate timp de trei ani? Iată răspunsul secretarului Municipiului Arad: „Există Legea 101/2006 care reglementează activitatea de salubrizare a localităţilor, care prevede modalitatea în care un contract poate fi modificat în cazul în care intervine un act normativ de natură să influenţeze tarifele negociate de operator.”
În cele din urmă, în ciuda abţinerilor PSD, proiectul privind majorarea cu 30 de lei/tonă a tarifului pentru deşeurile depozitate la FCC a fost adoptat cu majoritate simplă.
Primul efect
Care este efectul neadoptării celorlalte două proiecte? „Nu există un operator economic care să poată fi autorizat să opereze în Staţia de sortare. Ceea ce are efect asupra Sistemului Integrat de Deşeuri” – a explicat Lilioara Stepănescu.
Un nou CLM?
Secretarul Municipiului Arad a precizat pentru Jurnal arădean/ aradon că „foarte probabil, se va reveni în Consiliul Local cu argumente suplimentare pentru a se înţelege importanţa adoptării acestei hotărâri. Reconsul este un operator economic la care Municipiul este acţionar unic exclusiv, nu există niciun fel de suspiciune cu privire la interesul de a atribui direct. Legea permite, a creat cadrul legal favorabil care să permită încredinţarea directă la propriul tău operator economic.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!