Cei 12 inculpaţi au fost liberi să părăsească arestul Poliţiei încă de vineri seara. Lucian Gligor, Dănuţ Bota şi Toader Ivaşcu, din Arad, Doru Jivu şi Marius Mănuilă, din Petriş, Valentin Igna şi Ionel Jurcoane, din Bârzava (ultimul fiind chiar şeful de post), Gelu Jucu şi Nicolae Mona, din Lipova, Flavius Popa şi Victor Gheocel, din Vladimirescu, plus angajata CNADNR, Gianina Hele, au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi luare de mită în formă continuată, dar degeaba. Nici cel mai optimist dintre inculpaţi nu se aştepta vreun moment să primească un asemenea cadou. Rudele acestora le-au adus haine şi alte lucruri de care au nevoie în arest, fiind convinse că aşa-zişii poliţişti, în fapt, după cum arată înregistrările, nişte „şpăgari”, îşi vor petrece următoarea lună în spatele gratiilor. Dar judecătorii le-au dat peste cap orice plan.
Vor să „dezmembreze” dosarul
Ioan Vârciu, avocatul unuia dintre poliţişti, a declarat pe ce argumente îşi va clădi cazul. „Nu ştiu care este motivul pentru care toate infracţiunile au fost corelate şi a fost întocmit un singur dosar penal. Părerea mea este că, pentru procurori, va fi foarte greu să dovedească faptul că poliţiştii au comis infracţiunile organizat. Eu voi cere instanţei să judece fiecare caz în parte, în funcţie de probele aduse la dosar, şi să nu îi bage pe toţi în aceeaşi oală”, susţine Vârciu.
Poliţişti, interlopi, nicio diferenţă
Cu adevărat ciudată este atitudinea aparţinătorilor celor inculpaţi în dosarul de luări de mită de pe Valea Mureşului. Asemeni rudelor interlopilor arădeni, rudele poliţiştilor sunt convinse că… presa este de vină pentru situaţia actuală a „şpăgarilor”. Ziariştii prezenţi la Tribunal au fost ţinta unor cuvinte pe care foaia nu poate să le suporte. În plus, şi ameninţările şi-au făcut loc în vocabularul foarte bogat al aparţinătorilor poliţiştilor, deşi aici vorbim despre oameni integri, cu o poziţie socială cel puţin medie, nu de rudele neşcolarizate ale lui „Bilă”, „Belmondo” sau altor personaje cu nume rezonante din dosarul „Împăratul”. Dar realitatea lasă să se vadă că nivelul de gândire şi comportamentul aparţinătorilor poliţiştilor este acelaşi cu cel al unor persoane care, în cel mai bun caz, au terminat şcoala primară.
Comparaţie
Pentru a scoate în evidenţă discrepanţa crasă dintre infracţiunea de care sunt acuzaţi poliţiştii şi decizia judecătorilor în cazul lor, vom face comparaţie cu un alt caz judecat vineri, al unui tânăr arestat pentru 29 de zile de judecători. Poliţiştii, care sunt acuzaţi de luare de mită şi luare de mită în formă continuată sunt liberi. În schimb, un tânăr de 22 de ani care a condus un autoturism sub influenţa substanţelor halucinogene, fiind la prima abatere, a fost arestat pentru 29 de zile şi va fi judecat în stare de arest preventiv.
Probabil că cel mai afectat de această decizie a judecătorilor este Lucian Dolcu, procurorul care, timp de cinci luni, a dus o muncă asiduă pentru a destructura una dintre cele mai mari reţele de corupţi de pe raza judeţului. Acesta a declarat că a făcut deja recurs la Curtea de Apel Timişoara şi că este convins că magistraţii de pe Bega vor decide arestarea celor incriminaţi în acest dosar.
Alin Gherasim
Citiți principiile noastre de moderare aici!