ARAD. O derogare a Comisiei Europene este șansa nesperată pe care o au beneficiarii proiectelor finanțate prin POR 2014 – 2020 și care se află acum în risc de a pierde finanțările. Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest ar fi vorba de 70 de proiecte – din Regiunea Vest, contractate prin POR și care ar putea pierde finanțarea dacă nu sunt finalizate în termenul limită de implementare – 31 decembrie 2023. Acestea ar putea fi etapizate, astfel încât să poată fi continuate prin alte programe cu finanțare europeană.
„Procesul are loc în urma unei derogări a Comisiei Europene, reglementată la nivel național de OUG 36, care prevede ca proiectele din perioada de programare 2014-2020 cu o valoare de peste 1 milion de euro și minimum 5% progres financiar nefinalizate până în 31 decembrie 2023 să poată fi etapizate și preluate la finanțare pe alte programe, în funcție de specificul lor. Investițiile respective sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest 2021-2027, Programul Sănătate și Programul Incluziune și Demnitate Socială”, explică ADR Vest.
Întrebarea care se ridică după publicarea listei cu proiectele propuse spre etapizare, respectiv proiectele nefinalizate sau nefuncționale este dacă se vor pierde sau nu banii europeni? Vor mai fi finalizate proiectele începute deja și pentru finalizarea cărora e nevoie de zeci de milioane de lei? Răspunsurile au venit de la ADR Vest, care, la solicitarea Jurnal arădean/www.aradon.ro, a explicat că „sumele ce apar ca urmând a fi solicitate după 31 decembrie 2023 sunt estimative în funcție de evoluția de până acum a proiectelor”. Așadar, există posibilitatea ca unele proiecte să fie chiar finalizate până la finalul anului, dar la fel de bine toate cheltuielile ce vor urma după 31 decembrie ar urma să fie acoperite din bugetele beneficiarilor.
Așadar, vorbim de șapte proiecte, dintre care trei sunt proiecte ale unor instituții publice – Primăria Arad, Primăria Sebiș și Inspectoratul de Poliție Județean Arad. În ceea ce privește Primăria Arad, în cauză este proiectul „Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și str. Ștefan cel Mare”. Proiectul are un progres financiar până în prezent de 64,23%, ceea ce înseamnă că, după expirarea termenului final, ar mai fi de acoperit lucrări în valoare de 17,54 milioane de lei, proiectul fiind pe lista celor care vor beneficia doar de o prelungire a termenului de finalizare, nu și de o altă finanțare europeană. Totuși, există posibilitatea ca Primăria Arad să nu fie nevoită să scoată bani de la bugetul local pentru acest proiect, asta dacă va reuși să se închidă toate lucrările. Trebuie spus că proiectul în cauză a avut un buget total de 227,398 milioane lei, din care 66,71 milioane de lei au reprezentat bugetul nerambursabil.
Reabilitatea sediului IPJ Arad și extinderea și modernizarea Ambulatoriului Spitalului din Sebiș sunt și ele pe lista proiectelor care nu par să poată fi finalizate până la finalul anului și nici nu au linii financiare ce vor putea fi accesate pe viitor. Ambele proiecte au progres financiar cuprins între 26 și 32%, iar în cazul IPJ Arad suma ce ar urma să fie acoperită de beneficiar depășește 17,6 milioane de lei. Trebuie spus că proiectele au fost semnate pentru finanțare încă din 2018 și 2019, dar din cauza unor întârzieri de procedură și de birocrație s-a ajuns în situația de față.
9 proiecte pentru etapizare
Proiectele din Arad propuse pentru etapizare în PR Vest 2021- 2027 sunt: *Restaurarea și reabilitarea funcțională a Cetății Ineului, *Îmbunătățirea calității vieții prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale, oferirea unor posibilități de petrecere a unui timp liber de calitate și modernizarea infrastructurii publice urbane în orașul Pecica, *Reducerea emisiilor de carbon în zona urbană Ineu; *Realizare locuințe colective sociale pe str. Unirii în Orașul Sântana/ Amenajare parc Europa în Orașul Sântana; *Îmbunătățirea calității vieții în orașul Ineu – Componenta 1 – Reabilitare și modernizare clădire C21, transformarea în locuințe sociale; Componenta 2 – Construire și dotare centru cu funcțiuni culturale și recreative; Componenta 3 – Extindere rețele de apă canal și modernizare drumuri; *Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Municipiul Arad (cererea nr 1); *Reabilitare și mansardare școală cu clasele I-IV – Ineu; *Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Lipova; *Reabilitare, modernizare, extinderea și echiparea clădirii Corp A, din str. Paul Chinezu nr.10, demolare parțială corp B – beneficiar UAV Arad.
Valoarea totală estimată pentru a fi solicitată după 31 decembrie 2023 a celor nouă proiecte este de 35.127.153 milioane de lei. Mai trebuie precizat, însă, că această listă mai poate suferi modificări până la 31 octombrie, în funcție de propunerile beneficiarilor și în urma analizei făcute pe liniile de finanțare de pe următorul ciclu financiar.
Finanțări de zeci de milioane de euro
În Regiunea Vest, 58 de proiecte cu o valoare nerambursabilă estimată pentru etapizare de 83 de milioane de euro sunt propuse pentru etapizare prin Programul Regional Vest. Sunt însă și alte proiecte care nu se vor încadra în această derogare, aici fiind vorba de 79 de proiecte din cadrul Regio-POR 2014-2020. Ele vor fi încadrate în categoria proiectelor nefinalizate și nefuncționale.
„Aceste proiecte beneficiază doar de perioadă de timp suplimentară pentru finalizarea contractelor, iar toate cheltuielile efectuate după 31 decembrie 2023 vor fi suportate din bugetele beneficiarilor”, punctează ADR Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!