ARAD. Celebri poliţişti de pe DN 7, respectiv din localităţile de pe Valea Mureşului, care au fost arestaţi încă de la finele anului 2010 pentru luare de mită în formă continuată, şi-au aflat sentinţele definitive şi irevocabile. După ce Tribunalul Arad i-a condamnat la închisoare cu executare pe Toader Adrian Ivaşcu, Nicolae Mona, Dănuţ Bota, Marin Valentin Igna, Stelian Gelu Jucu şi Lucian Blaga Gligor, aceştia au înaintat apel la Curtea de Apel Timişoara. Magistraţii bănăţeni le-au admis apelurile tuturor celor condamnaţi şi au modificat pedepsele. Aşa că, din cinci poliţişti prinşi cu şpaga şi condamnaţi la închisoare cu executare de prima instanţă, niciunul dintre ei nu va ajunge după gratii. Pentru că au primit pedepse cu suspendare.
La concret vorbind, sentinţa judecătorilor Curţii de Apel Timişoara indică următoarea: „admite apelurile declarate de inculpaţii apelanţi Ivaşcu Toader-Adrian, Mona Nicolae, Bota Dănuţ, Igna Marin-Valentin, Jucu Stelian-Gelu, Gligor Lucian-Blaga, împotriva sentinţei penale nr. 92 din 15 martie 2012 a Tribunalului Arad, pronunţată în dosarul nr. 3185/108/2011”.
Tot sentinţa vorbeşte de faptul că „desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi, rejudecând cauza, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 4 ani închisoare aplicată inculpatului apelant Ivaşcu Toader-Adrian prin sentinţa apelată, pe durata unui termen de încercare de 6 ani, în care inculpatul se va supune măsurilor de supraveghere. În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a pedepselor de câte 3 ani închisoare aplicată fiecărui inculpat apelant: Mona Nicolae, Bota Dănuţ, Igna Marin-Valentin, Jucu Stelian-Gelu, Gligor Lucian-Blaga, prin sentinţa penală nr. 92 din 15 martie 2012 a Tribunalului Arad, în condiţiile şi pe termenul de încercare de 5 ani. În temeiul art. 71 alin. 5 C. pen., suspendă executarea pedepselor accesorii aplicate prin sentinţa penală apelată, pe durata suspendării pedepselor închisorii. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate”.
Respingere la Înalta Curte
Cu toate că au scăpat de executarea pedepsei cu închisoare și au fost condamnați cu suspendare, poliţiştii șpăgari nu au fost mulțumiți și au înaintat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Însă aici nu au mai avut norocul pe care l-au avut la Timișoara. Magistrații Înaltei Curți au respins recursurile lor, la fel cum au respins și recursul înaintat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. Procurorii ar fi dorit schimbarea sentinței și revenirea la condamnare cu executare. Până la urmă, a rămas suspendare pe linie.
Prinși cu mita
În urma unei acțiuni fără precedent organizată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, în colaborare cu Direcția Generală Anticorupție, procurorii au reușit să înregistreze nu mai puțin de 12 poliţişti și angajați ai Drumurilor Naționale care au solicitat și primit mită de la șoferii care circulau pe Valea Mureșului. Investigatorii sub acoperire au reușit să îi filmeze pe așa-zișii oameni ai legii cum cereau diferite sume de bani pentru a nu aplica legea. Până la urmă, din cei 12 oameni ai legii doar 6 au fost trimiși în judecată, respectiv 5 poliţişti și un angajat al Drumurilor Naționale. După ce dosarul a fost retrimis Parchetului pentru refacerea urmării penale, după nenumărate termene de amânare și după ore întregi de vizionare a imaginilor înregistrate, judecătorii Tribunalului Arad i-au condamnat la închisoare cu executare pe toți poliţiştii, în timp ce angajata Drumurilor a fost condamnată cu suspendare. Însă Curtea de Apel Timișoara a revizuit toate pedepsele hotărâte de instanța arădeană și i-a lăsat liberi pe toți poliţiştii prinși cu șpaga.
Fără apel
Singurul inculpat din dosarul șpăgii de pe Valea Mureșului care nu a făcut apel la Timișoara a fost angajata Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, Gianina Maria Hele. Aceasta a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare de către Tribunalul Arad și și-a acceptat pedeapsa, nedeclarând apel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!