Aradul se află în atenţia DIICOT, datorită unei grupări infracţionale care acţiona (şi) în judeţul nostru cu scopul obţinerii de venituri ilicite din pensionarea frauduloasă a unor persoane şi procurarea unor documente de studii false. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism fac 17 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Bihor, Alba, Teleorman şi Satu Mare, în vederea descoperirii şi ridicării unor mijloace de probă.
119 persoane sunt învinuite că au procurat acte de studiu false – diplome de bacalaureat, diplome de licenţă şi certificate de calificare profesională -, în baza cărora beneficiarii au exercitat profesii pentru care nu au calificarea necesară. De asemenea, 50 de persoane sunt învinuite că au beneficiat în mod ilegal de pensie, la baza întocmirii dosarelor de pensie prezentate Caselor Judeţene de Pensii (CJP) stând înscrisuri falsificate, cum ar fi cărţi de muncă şi adeverinţe de salariat.
Directorul CJP Arad, Mihaela Vasil, susţine că în perioada 2005-2011, de când se află la conducerea instituţiei, s-a confruntat cu trei situaţii în care a existat suspiciunea falsificării. „Nu au fost dosare false. Am avut suspiciuni în cazul a trei adeverinţe, unde nu concordau nişte date. I-am chemat pe oameni la sediu şi le-am spus să se ducă la instituţia care a eliberat adeverinţa pentru a face corectura” – explică Mihaela Vasil.
Arădenii care au fost chemaţi la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) pentru lămuriri cu privire la neregulile din adeverinţele de la dosarul de pensie şi-au retras, în cele din urmă, dosarele. Tocmai din acest motiv, conducerea CJP nici nu a sesizat organele de cercetare penală.
În ceea ce priveşte ancheta efectuată, zilele acestea, de DIICOT, directorul Mihaela Vasil susţine că deocamdată nu are loc nicio verificare în cadrul CJP Arad şi că angajaţii instituţiei vor colabora cu organele de cercetare penală dacă va fi cazul. Mihaela Vasil mai precizează că funcţionarii care lucrează la stabilirea pensiilor sunt oameni serioşi, cu multă experienţă în domeniu şi e greu de crezut că ei nu ar fi descoperit eventualele documente falsificate.
În acest context, ar fi de amintit că, la nivelul Casei de Pensii din judeţul Alba, dosarele de pensie falsificate integral sau parţial erau introduse în plată chiar cu complicitatea unor funcţionari din cadrul Casei de Pensii!
De altfel, acţiunea privind destructurarea grupului infracţional este coordonată de procurorii de la Serviciul Teritorial Alba Iulia al DIICOT.
Prejudiciu
Procurorii DIICOT cercetează 119 învinuiţi, pentru constituire a unui grup infracţional nestructurat, fals material în înscrisuri oficiale şi înşelăciune. Membrii grupării au produs un prejudiciu estimat la peste 1 milion lei.
Peste 1.300 de pensii, la export
Citiți principiile noastre de moderare aici!