ARAD. Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Arad – a desfășurat, în cursul anului trecut, 3721 de inspecții, dintre care nu mai puțin de 2676 s-au efectuat pentru controlul transferului de deșeuri la intrarea în țară. Pe acest segment s-au aplicat 113 sancțiuni, în valoare de 4,6 milioane de lei.
Alte 184 de controale au avut loc la obiective care au implementat proiecte finanțate cu fonduri UE (derulate prin AFIR), cu o valoare totală a proiectelor de 28.142.881,61 euro si 48.549.485,46 lei.
Pentru neconformităţile constatate, comisarii au aplicat un număr de 175 sancţiuni contravenţionale din care 11 avertismente și 164 amenzi, în cuantum total de 6.960.000 lei, precum şi un număr de 6 sesizări a organelor de cercetare penală. De asemenea, s-au dispus 20 măsuri de suspendare a activității, iar în două cazuri s-a dispus desființare lucrării și aducere terenului la starea initială.
Impactul asupra biodiversităţii
Potrivit raportului Gărzii de Mediu, în vederea reducerii impactului asupra biodiversității, “au fost efectuate 370 controale (54 planificate si 316 neplanificate) la agenții economici de pe raza județului privind respectarea legislației de mediu, în ceea ce priveste extracția agregatelor minerale, exploatarea forestieră, vânătoarea și pescuitul și recoltarea fructelor de pădure, ciuperci, etc. Au fost aplicate un număr de 12 amenzi contravenționale, în valoare totala de 525.000 lei.”
La agenții economici care prestează activități de exploatare și prelucrare lemn au fost efectuate 82 de controale (din care 54 de controale planificate și 28 de controale neplanificate). 12 controale au fost efectuate la obiective situate pe teritoriul ariilor naturale protejate. S-au aplicat 4 sancțiuni în valoare totală de 120.000 lei, fiind stabilite 24 de măsuri.
“De asemenea, s-au efectuat controale la 31 obiective (cu un numar total de 49 controale) la cariere şi balastiere în vederea verificării respectării legislaţiei privind exploatarea raţională şi legală a resurselor minerale şi naturale, din care 22 amplasamente pe teritoriul ariilor naturale protejate, unde au fost impuse 45 de măsuri și s-au aplicat 4 sancțiuni în valoare totală de 300.000 lei. Au mai fost verificate 4 obiective privind comerțul cu specii protejate si extincte (specii CITES). Nu au fost stabilite măsuri, dar au fost făcute un număr de 2 sesizari penale pentru deținerea și oferirea spre comercializare a speciilor protejate colectate din natură”, precizează reprezentanții Gărzii de Mediu.
Nevoie de dotări și angajări
“Aradul se situează pe primele locuri la nivel naţional, atât din punct de vedere al activităţilor economice care se desfăşoară pe teritoriul judeţului, cât şi din punct de vedere al biodiversităţii (50 de arii naturale protejate din care 18 rezervații naturale de importanță națională, 22 SCI-uri şi 8 SPA-uri și un Parc Natural– Parcul Natural Lunca Mureșului, care este și zona de importanță internațională RAMSAR)”, spun reprezentanții Comisariatului Județean Arad.
Acesta este și motivul pentru care aceștia solicită, pentru anul în curs, suplimentarea organigramei de personal cu 6 comisari și dotarea cu mijloace auto. Din necesarul de 9 autoturisme, în acest moment instituția dispune de 6, numărul lor fiind insuficient pentru desfășurarea activității în condiții optime.
Trimite articolul
XPentru ce să mai ANGAJEZE pentru FRONTIERE cînd se poate angaja pentru RECICLARE a DEȘEURILORI ? Mă dar mare PROȘTI mai avem în ARAD acuma numai cu AMENZI sau ÎNVĂȚAT