Apropierea sărbătorilor de iarnă aduce şi campanii agresive de promovare a ofertelor şi reducerilor de preţuri în magazine, însă nu întotdeauna acestea sunt reale. Clienţii au constatat adesea că unele metode ale comercianţilor sunt înşelătoare, iar reducerile anunţate nu există sau sunt mult mai mici decât se afişează, pentru că anterior aplicării acestora au fost majorate preţurile. Astfel de situaţii au fost sancţionate şi în Arad, de către comisarii Protecţiei Consumatorilor, care în această perioadă şi-au îndreptat atenţia asupra promoţiilor anunţate de comercianţi.
„Pe lângă acţiunile de control obişnuite perioadei sărbătorilor, ce privesc mai ales alimentele aflate la vânzare, este şi perioada în care verificăm în ce măsură comercianţii respectă regulile privind derularea campaniilor de reduceri de preţ. În primul rând verificăm preţurile practicate înainte de promoţii, pentru a vedea dacă acestea au fost reduse în mod real”, a declarat pentru Jurnal Arădean şi Aradon comisarul șef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Gheorghe Iancu.
Metodele comercianţilor
“Cumperi un produs, mai primeşte încă unul”, este una dintre cele mai frecvente metode pe care le aplică marile magazine pentru a-şi atrage clienţi. Nu o dată, însă, comisarii au descoperit că nu exista nicio reducere reală, fiind aplicate sancţiuni. Au existat şi situaţii în care preţul din promoţie era chiar uşor mai ridicat decât cel afişat în mod obişnuit.
„Cumperi două produse şi al treilea e gratis” sau „50 la sută gratis” – sunt alte practici verificate în această perioadă. Autorităţile vor să se asigure că nu este vorba de produse cu termenul de valabilitate depăşit, fapt ascuns uneori prin reetichetări.
Sute de sancţiuni
Cele aproape 2800 de controalele efectuate la comercianţii arădeni începând cu 1 ianuarie şi până la jumătatea lunii noiembrie s-au încheiat cu aplicarea a 804 amenzi, în valoare totală de 1.634.770 lei. Au fost aplicate însă şi 870 de avertismente.
Abaterile legate de promoţii nu sunt cele mai frecvente încălcări ale reglementărilor legale. Principalele nereguli constatate se referă la lipsa informaţiilor în limba română de pe etichete, elemente de identificare/caracterizare incomplete, produse cu durata de valabilitate depăşită şi nerespectarea prevederior referitoatre la garanția legală a produselor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!