ARAD. Cele mai multe sesizări făcute la Inspectoratul Teritorial de Muncă au avut ca obiect neacordarea drepturilor salariale.
În primele 11 luni ale acestui an, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad au fost înregistrate un număr de 490 de petiţii, dintre care 228 au fost înregistrate pentru neacordarea drepturilor salariale, 45 pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, 5 pentru neîntocmirea actelor de încetare a raportului de muncă, 3 pentru neacordarea cărţii de muncă la încetarea activtăţii, 3 pentru desfacerea contractului de muncă la iniţiativa angajatorului în perioada de incapacitate temporară de muncă, 1 pentru condiţii de muncă necorespunzătoare, 30 pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, 47 pentru neplata orelor suplimentare şi 128 diverse.
„Reamintim faptul că munca fără forme legale implică riscuri atât pentru angajator cât şi pentru angajat. Pentru angajator: amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă; închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă ( art.264 alin.3 din Codul Muncii); imposibilitatea unui control asupra lucrătorului în legătură cu calitatea şi cantitatea muncii. De asemenea, angajatorul nu poate angaja răspunderea civilă şi penală pentru lucrătorii care produc pagube la locul de muncă etc”, precizează, într-un comunicat, Ecaterina Isac – inspector şef al ITM Arad.
Persoanele care lucrează fără forme legale, dacă desfăşoară activitate la un angajator fără încheierea unui contract individual de muncă, pot fi sancţionate cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. „De asemenea, nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei”, precizează conducerea ITM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!