Cine crede că în închisoare nu se lucrează, nu ştie ce vorbeşte. Iar deţinuţii arădeni vor să ne confirme acest lucru. Aceştia au grijă de nu mai puţin de 228 de porci, 35 de bovine şi caii, deţinuţi ca şi animale de deservire. Eduard Magold, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, ne-a informat că sectorul zootehnic, cum este denumită oficial ferma închisorii, se află în secţia exterioară a penitenciarului, respectiv în vechiul penitenciar de pe strada Pădurii.
Acelaşi Eduard Magold ne mai spune că „întreaga cantitate de produse provenite de la sectorul zootehnic şi vegetal se regăseşte în hrana persoanelor private de libertate”. Practic, deţinuţii lucrează pentru hrana lor, iar pentru asta mai primesc şi bani şi, poate cel mai important, libertate. Pentru că persoanele deţinuţii nu lucrează gratuit.
„Persoanele private de libertate care prestează activităţi în sectorul zootehnic beneficiază de bani şi zile câştig. Banii se raportează la salariul minim pe economie, iar cei care lucrează primesc un procent de 40 la sută”, a declarat Magold.
Şi, cum am menţionat mai sus, poate cea mai importantă recompensă din munca depusă sunt zilele câştigate. „Zilele câştig se calculează în funcţie de orele lucrate. De exemplu, la un program de 10 ore pe zi, la trei zile lucrate persoanele private beneficiază de o zi câştig, iar la opt ore lucrate pe zi, aceştia beneficiază de o zi câştig la patru zile”, ne-a mai spus purtătorul de cuvânt al Penitenciarului. Mai concret, zilele câştig reprezintă zilele cu care se reduce pedeapsa deţinuţilor care lucrează la fermă. Eduard Magold ne mai anunţă că, în medie, cinci persoane private de libertate, clasificate în regimul de executare deschis, lucrează zilnic la sectorul zootehnic al penitenciarului.
Licitaţie pentru furaje
Pentru a avea cu ce să hrănească puzderia de animale din ferma închisorii, Penitenciarul Arad organizează o licitaţie pentru achiziţionarea a aproximativ 200 de tone de furaje pentru porci. Închisoarea pune la bătaie 326.000 de lei plus TVA pentru a asigura hrana necesară animalelor în acest an. Ofertele pot fi depuse până în data de 5 martie, la ora 9, iar firma care va oferi cel mai scăzut preţ va câştiga dreptul de a hrăni animalele de la puşcărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!