O serie de imobile impozante din zona centrală a oraşului au faţadele degradate şi reprezintă un pericol pentru trecători, din cauza tencuielii care se desprinde sau a elementelor de arhitectură care cad. Problema este foarte veche, iar ani de zile somaţiile transmise de autorităţi proprietarilor au rămas fără efect. Acest lucru s-ar putea schimba, pentru că municipalitatea intenţionează să aplice impozite şi taxe substanţial crescute atât proprietarilor de clădiri neîngrijite, cât şi celor care deţin terenuri necultivate şi pline de buruieni sau gunoaie.
60 de somaţii
Potrivit Codului fiscal, administraţiile locale au dreptul să majoreze impozitele şi taxele locale cu până la 500%, atât pentru clădiri, cât şi pentru terenuri, în funcţie de gradul de degradare.
Patru comisii de evaluare a imobilelor din municipiul Arad lucrează de câteva luni, pentru a stabili cine va fi supraimpozitat. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău, a declarat pentru Jurnal Arădean şi Aradon că au fost identificate deja 309 clădiri care au nevoie de reparaţii şi ar putea intra la supraimpozitare. Proprietarii a 60 dintre acestea au primit deja somaţii, însă pentru ceilaţi, comisiile se vor reuni pentru a face o nouă analiză.
“Proprietarii care nu au fost încă somaţi deţin clădiri care se află la limita supraimpozitării, în sensul în care s-ar putea considera că degradările nu sunt atât de mari şi astfel s-ar putea ataca în instanţă deciziile de percepere a unor impozite majorate. Avem patru comisii formate din câte doi specialişti care au analizat fiecare dintre clădiri, iar pentru cele la care deocamdată nu au fost trimise somaţiile, se va face o analiză în cadrul unei şedinţe comune a comisiilor. Vor fi analizate imagini cu imobilele degradate şi se va decide care dintre proprietari vor primi somaţiile”, a declarat Ralu Cotrău.
Puţine reabilitări
Conform reprezentanţilor municipalităţii, în ultimii ani, în urma somaţiilor trimise, numai 30 la sută dintre proprietari au făcut demersuri pentru autorizarea lucrărilor de reparaţii. Nefiind constrânşi de o eventuală supraimpozitare, o mică parte dintre ei au executat reparaţii, iar alţii au lucrările în curs de efectuare. Prea puţini, însă, în comparaţie cu situaţia în care se află oraşul, care are străzi întregi de palate şi clădiri vechi şi degradate. Astfel, municipalitatea vrea ca proprietarii care nu se vor conforma să plătească un impozit cu până la 500 la sută mai mare, în funcţie de gradul de degradare a clădirilor.
Cu ochii pe pârloage
În mod similar va proceda municipalitatea şi cu terenurile neîngrijite. Proprietarii de pârloage vor fi somaţi însă abia din vara anului viitor, când se vor evalua terenurile, respectiv se va putea observa dacă sunt acoperite de buruieni. Sunt vizate şi suprafeţele pe care au fost depozitate în ultimii ani gunoaie sau moloz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!