ARAD. Și-au apărat din nou Parcul și la final l-au adoptat. Fără voce în primele minute pentru că Primăria nu le-a permis să se conecteze la rețeaua de electricitate a Palatului Administrativ, pe motiv că nu au autorizația pentru racordul la utilități, deși, autorizația pentru protest (în care era solicitat și acest racord) a fost aprobată de către municipalitate. S-a așteptat în liniște rezolvarea tehnică a „penei de curent”, cu ajutorul unui generator. Și s-a rezolvat iar mesajul către cei aproape 300 de arădeni prezenți în Parcul Eminescu a fost spus tare și răspicat de pe platoul din fața Crucii Martirilor. Protestul este susținut de către organizațiile civice, neafiliate politic: Alternativa Civică, Asociația Pro Urbe, Mișcarea Arădeană, Respiră Verde, Galeria Oldart, Centrul pentru Studii și Inițiativă Civică, Asociația “Miloș Cristea”, Asociația Krysallis, Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad, ULAL Arad.
Protestele continuă
„Vom continua protestele până ce vom fi siguri că proiectul a fost retras iar licitația pentru studiul de fezabilitate va fi anulată” a declarat Adela Cristea, de la Mișcarea arădeană, alături de alți reprezentanți ai asociațiilor arădene care susțin public acest demers de stoparea a proiectului care vizează transformarea Parcului Eminescu în parcare. Reamintim că vineri, în timpul unei conferințe organizate de municipalitate, edilul orașului, Gheorghe Falcă a declarat că va retrage proiectul referitor la transformarea Parcului Eminescu, dar nu va renunța la idee. Protestatarii au declarat, tot atunci, că nu se vor opri până ce nu proiectul nu va retras cu adevărat iar licitația pentru studiul de fezabilitate, anulată. Și au continuat astăzi.
Organizatorii au prezentat din nou proiectul propus de Primărie, au fost prezentate și soluțiile propuse de specialiștii germani pentru parcările din centru (așa cum au fost ele prezentate și de către Jurnal arădean și www.aradon.ro), a fost reiterată necesitatea stopării definitive a proiectului municipalității, au fost aduse argumentele de către peisagiști și arhitecți în sprijinul ideii de păstrare a parcului, s-a vorbit despre poezie, despre copaci, despre Eminescu (actorul Valentin Voicilă) și la final s-a cântat. Un protest liniștit, cu zâmbetul pe buze, fără ură și patimă, într-o zi cu soare în care arădeni de toate vârstele au ieșit să-și apere copacii și umbra lor, parcul și dreptul de a-l lăsa mai departe copiilor și nepoților lor.
Oamenii mari au protestat prin prezență și pancarte: „Vrem parc, nu parcare”, „Eu sunt parcul Eminescu”, „În două minute mor fără oxigen, în câte minute mori fără parcare?” „Evoluția parcului nu este o parcare ci o pădure”, mesaje scrise afișate de cei prezenți. Cei mici au primit cretă colorată pentru a desena copaci și pe astfalt, acesta fiind mesajul pentru cei care iau hotărâri legate de viitorul lor.
Și adopții
La final, Adela Cristea a împărțit certificate de adopție pentru cei care au dorit să adopte, în mod simbolic un copac. Și au trecut ca pâinea caldă. Și un nou slogan „Un copac adoptat, un copac salvat” de la tăierea simbolizată în continuare cu panglici mortuare legate în jurul tulpinilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!