Așa cum v-am promis în articolul „Doi nuci, primele victime ale regenerării urbane”, publicat miercuri, 19 septembrie, revenim cu informații pe care le-am primit, între timp, atât de la Primăria Municipiului Arad, cât și de la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Arad. Este vorba de cei doi nuci, de peste 30 de ani, și un tei, care au fost culcați la pământ în dimineața zilei de marți, 17 septembrie, în spatele blocurilor 519 și 520 de pe strada Tușnad din cartierul Micălaca.
125 de arbori, la pământ
Pe scurt, am aflat că nu existau, pentru cei trei arbori, toate autorizaţiile necesare pentru doborârea lor. Mai exact, existau documente depuse la Direcția Agricolă și Direcția Silvică, dar nu și la Protecția Mediului şi, ca atare, acești copaci nu erau însemnați pentru a fi tăiați și practic se consideră că au fost tăiați ilegal. Mergând însă mai departe pe acest fir al poveștii am mai aflat că, până acum, pentru 125 de copaci din cartierul Micălaca au fost depuse documentele pentru a fi marcați și ulterior pentru a fi doborâți.
Tăiere ilegală
Instituțiile statului au păreri relativ diferite, desigur, când vine vorba de acest subiect. „Acești arbori au fost tăiați ilegal. Nu dețin autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului. De la Direcția Agricolă și de la Direcția Silvică au. Nota de control va fi semnată până miercuri, 3 octombrie, când vom finaliza controlul”, spune răspicat, pentru Jurnal arădean/Aradon, Sorin Brădicean, comisarul șef al GNM Arad.
Au avize… dar nu pe toate
Ce spun reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad pe acest subiect? Le transmit arădenilor faptul că „pentru demararea proiectului de Regenerare Urbană a spaţiilor dintre blocuri în municipiul Arad, amplasamentele au fost predate către constructor. Anterior acestei etape din proiect, Primăria Arad a întocmit documentele necesare pentru marcarea şi punerea în valoare a arborilor aflaţi într-o stare precară (spre exemplu cei rezultaţi dintre garajele demolate) şi a celor care ar putea împiedica efectuarea lucrărilor. Avize au fost solicitate atât de la Ocolul Silvic, cât şi de la Direcţia Agricolă (pentru nuci)”.
Greu de găsit?
Doar că se pare au uitat de Agenția pentru Protecția Mediului pentru ca totul să fie legal. „Avem inventariaţi un număr de 125 arbori, ne spune Ralu Cotrău – purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad – dar după cum aţi putut observa, după demolarea garajelor, vegetaţia arboricolă din Micălaca era dezvoltată neordonat, ceea ce a îngreunat identificarea arborilor la care faceţi referire şi de aici problemele poate”.
Arădeni, fiți vigilenți!
Pentru a evita, pe viitor, probleme de genul celei de mai sus, Primăria Arad îi cheamă pe arădeni la dialog. „Pe viitor vom face toate diligenţele necesare astfel încât asemenea evenimente nedorite să nu se mai repete. Invităm pe această cale cetăţenii la întâlnirile care vor avea loc în toate zonele din municipiu unde a fost demarată Regenerarea Urbană tocmai pentru a discuta punctual probleme care au apărut sau ar putea să apară la nivelul fiecărui cvartal”, le transmite arădenilor purătorul de cuvânt al Municipaltății, Ralu Cotrău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!