ARAD. Sute de deţinuţi au cerut şi s-au ales cu pedepse mai mici. De la 1 februarie, de când a intrat în vigoare Noul Cod Penal în care este prevăzută aplicarea legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate, pe rolul Tribunalului Arad au ajuns, până în 15 aprilie, 271 de sesizări trimise de cele două comisii din cadrul Penitenciarului Arad pentru micşorarea pedepselor. În urma soluţionării de către Tribunalul Arad a sesizărilor trimise de cele două Comisii din cadrul Penitenciarului Arad, 246 de deţinuţi din Penitenciarul Arad au beneficiat de aplicarea legii penale mai favorabile, în sensul reducerii cuantumului pedepselor aplicate, ca urmare a intrării în vigoare a Noului Cod Penal.
16 sesizări au fost respinse, în 7 dosare a fost declinată competenţa de soluţionare, iar două dosare se află în curs de soluţionare.
250 de cereri în două zile
De menţionat este faptul că, din cele 271 de sesizări înregistrate, 250 au fost soluţionate în 3 februarie, la două zile de la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Pe rolul Tribunalului Arad au fost înregistrate şi cereri individuale, formulate de deţinuţi, pentru aplicarea legii penale mai favorabile. Până la data de 15 aprilie, la Tribunalul Arad au fost înregistrate 112 astfel de cereri, din care 84 au fost respinse, 4 au fost admise, în 5 dosare a fost declinată competenţa de soluţionare, iar 19 dosare se află în curs de soluţionare. Aceste cereri se soluţionează într-o procedură specială, fără participarea procurorului sau a condamnatului, hotărârea pronunţată de instanţă putând fi atacată cu contestaţie la instanţa ierarhic superioară, în termen de 3 zile de la comunicare.
Ce spune Noul Cod Penal
„Potrivit art. 6 din Noul Cod Penal, când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim. Aplicarea acestor dispoziţii se face din oficiu sau la cererea procurorului ori a persoanei condamnate de către instanţa de executare, iar, dacă persoana condamnată se află în executarea pedepsei sau a unei măsuri educative, de către instanţa corespunzătoare în grad în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere sau, după caz, centrul educativ ori centrul de detenţie”, a precizat consilierul Diana Dărăban, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad.
Două comisii la Penitenciarul Arad
Pentru aplicarea acestor dispoziţii legale la Penitenciarul Arad au fost constituite două Comisii de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!