Aproape 400 de locuri, din cele 3080 locuri din liceele Aradului au rămas neocupate după etapa a II-a a admiterii computerizate în liceu. Dintre cei 11 elevi care rămăseseră nerepartizați după prima etapă, doar 2 au solicitat repartizarea pentru a ocupa unul din sutele de locuri rămase libere în liceele arădene. Oricum, numărul mare de clase rămase fără elevi era anunțat deja la finele primei etape, când erau anunțate 390 de locuri libere. Cele mai multe locuri libere sunt la filiera tehnologică, profilul tehnic din mediul urban, 122 de locuri și în domeniul serviciilor, 137 locuri din care 115 în urban și 22 locuri în mediul rural. În ceea ce privește filiera teoretică, cele mai multe locuri neocupate sunt pe domeniul real, 55 în mediul urban și 15 în mediul rural, în timp ce pe domeniul uman sunt libere 41 de locuri în liceele din orașe. Un calcul simplu indică un minus de 13 clase a câte 28 de elevi, dar cu siguranță numărul acestora va fi mai mic pentru că se vor constitui clase și sub acest efectiv de elevi. Se poate vorbi de abandon școlar pentru cele câteva sute de elevi? Încă nu pentru că mai este încă o etapă de admitere în școlile profesionale și încă una pentru licee și poate mai apar elevi și după finalizarea corigențelor. Greu de crezut însă că vor apărea în sistemul liceal sau profesional în două luni peste 300 de elevi care să acopere numărul de locuri rămase libere, număr calculat, de altfel, după numărul de absolvenți de clasa a VIII-a.
Licee cu probleme
Cele mai afectate licee de lipsa de interes a elevilor sunt Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” (fostul Liceu Forestier) unde nu s-au ocupat decât 7 locuri din cele 28 la specializarea prelucrarea produselor de lemn, aceasta fiind și singura clasă solicitată și specializarea turism și alimentație de la Colegiul „Csiky Gergely” Arad. Aici au rămas neocupate 20 de locuri. Tot în municipiu, la Liceul „Adam Muller Guntenbrunn” au rămas neocupate 22 de locuri la filologie și 13 la științe ale naturii. În județ, specializările rămase fără elevi sunt la Liceul „Sever Bocu” Lipova, profilul real-științe ale naturii, 23 locuri și 21 locuri la Liceul „Sava Brancovici” Ineu, profilul tehnic, specializarea electric. Mai sunt specializări neocupate în totalitate dar fără a se pune problema desființării clasei.
Cum poți ajunge la un alt liceu
Legea permite ca în perioada 1-4 august cei care intră în categoria situațiilor speciale să-și schimbe liceul la care au fost repartizați dacă au media mai mare decât a ultimului intrat la specializarea dorită și dacă mai sunt locuri. Situații speciale sunt considerate situațiile medicale, candidații gemeni sau redistribuirea pentru locurile rămase libere pentru apropierea de domiciliu. De asemenea, în această perioadă pot fi corectate și erorile de transcriere greșită în baze de date. Comisia judeţeană de admitere primeşte cererile în zilele de 1–3 august, la ISJ Arad, între orele 9.00–15.00, la biroul 12, etajul II. Formularele tip sunt disponibile la acelaşi birou. Cererile se soluţionează în data de 4 august. Adeverinţele corespunzătoare cazurilor soluţionate favorabil se vor elibera de la secretariatul ISJ Arad, din data de 5 august.
Etapa a III-a
Cea de a treia etapă a admiterii computerizate va avea loc în perioada august-septembrie dar nu prea mai sunt elevi care să fie repartizați. Cel puțin în acest moment, pe site-ul admitere2016 nu există nici o informație legată de numărul elevilor nerepartizați în județul Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!