În perioada 1 – 31 martie 2011 se desfăşoară prima sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente Măsurii 123 – „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” şi Măsurii 313 – „Încurajarea activităţilor turistice” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013.
Prima sesiune
Pentru această sesiune, sunt alocate 130 de milioane de euro pentru Măsura 123, iar pentru Măsura 313 fondurile disponibile sunt de 85 de milioane de euro, acestea fiind defalcate în funcţie de cele patru componente ale Măsurii 313, astfel: componenta a – Investiţii în infrastructura de primire turistică 55.250.000 de euro, componenta b – Învestiţii în activităţi recreaţionale – 14.450.000 de euro, componenta c – Investiţii în infrastructura la scară mică precum centrele de informare, amenajare de marcaje turistice, etc – 12.750.000 de Euro şi componenta d – Dezvoltarea şi/ sau marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural – 2.550.000 euro
Procedura depunerilor
Depunerea proiectelor aferente Măsurilor 123 şi 313 se va face la Oficiile Judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, zilnic, în intervalul orar 09:00 – 14:00. Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este joi,31 martie 2011, ora 12:00.
„Pentru a primi finanţare nerambursabilă, solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidurilor Solicitantului aferente acestor măsuri, care se pot descărca gratuit de pe pagina de internet a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, www.aprdp.ro”, precizează directorul OJPDRP Arad, Arsenie Handra.
El mai precizează că „pentru a se evita dezangajarea de fonduri, în momentul depunerii proiectelor de finanţare nerambursabilă, solicitanţilor de fonduri le vor fi cerute documente care să ateste capacitatea şi sursele de cofinanţare încă de la depunerea Cererii de Finanţare”.
Beneficiarii măsurilor
Măsura 123 se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi forestier” şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii întreprinderilor de procesare agroalimentare şi forestiere.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 123 sunt persoane fizice autorizate şi persoane juridice înregistrate în baza legislaţiei din România ca micro-întreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii (în conformitate cu Recomandarea (CE) nr. 361/2003) şi alte întreprinderi.
Implementarea Măsurii 313 are ca scop dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Măsura 313 sunt micro-întreprinderile, persoanele fizice (neînregistrate ca agenţi economici), care se vor angaja că până la data semnării Contractului de finanţare să se autorizeze cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprindere. De asemenea, beneficiari eligibili pentru Măsura 313 sunt şi Comunele prin reprezentanţii lor legali.
Limite pe proiect
Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123) este de 3 milioane de euro. Beneficiarii proiectelor pentru Încurajarea activităţilor turistice (Măsura 313) vor primi maximum 200 de mii de euro/ proiect.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!