ARAD. Sute de arădeni care fac naveta spre Arad au rămas fără mijloacele de transport în comun. Regiotrans SA, compania feroviară privată care a operat pe o serie de linii din judeţul Arad, a rămas fără autorizaţiile de funcţionare, aşa că toate cursele au fost suspendate. „Stimaţi călători, vă informăm faptul că, urmare adresei nr. 2120/294/16.03.2015 emisă de A.S.F.R., Regiotrans SRL este obligată să întrerupă activitatea de transport feroviar de călători în zonă începând cu data de 17.03.2015 şi până la o dată pe care o vom comunica în timp util. Vă asigurăm că întreprindem toate diligenţele necesare în vederea înlăturării acestui inconvenient. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, a anunţat compania printr-un comunicat de presă. Adresa la care fac referire cei de la Regiotrans a fost eliberată de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română, autoritatea care susţine că o serie de garnituri de tren aparţinând operatorului privat nu mai prezintă siguranţă în circulaţie, având diferite probleme tehnice.
În ceea ce priveşte rutele afectate de suspendarea activităţii de către Regiotrans, acestea sunt: Arad-Sânnicolau Mare-Valcani, Arad-Nădlac, Ineu-Cermei, Timişoara Nord-Arad-Gurahonţ-Brad, Grăniceri-Nădab şi Sântana-Grăniceri.
Suspendarea curselor, care a fost anunţată numai luni după-masă, i-a luat prin surprindere pe cei care obişnuiau să călătorească cu trenurile Regiotrans. „Vreau să merg la Munar. Nu am ştiut că nu mai circulă trenurile”, a spus o arădeancă ce aştepta trenul în Gara Mare din Arad. La fel de „pierduţi” sunt şi angajaţii companiei feroviare private. „Nu mai eliberăm nici bilete, nici abonamente până la noi dispoziţii. Sperăm să vină aceste dispoziţii, să nu se închidă firma şi să rămânem fără locuri de muncă”, a spus una dintre vânzătoarele de bilete de la ghişeul din gară.
Îşi pot primi banii
Călătorii care şi-au achiziţionat deja bilete în avans sau abonamente se pot prezenta la casele de bilete din gări şi îşi pot cere înapoi banii plătiţi deja. „Dacă doriţi returnarea banilor, vă rugăm să vă prezentaţi la casa de bilete Regiotrans, unde vi se va da să completaţi o cerere de restituire şi veţi primi banii pentru perioada în care abonamentul sau biletele nu au putut fi folosite”, au anunţat reprezentanţii operatorului privat.
Două variante
Pentru a putea relua activitatea de transport de călători pe căile ferate, cei de la Regiotrans au două variante: fie repară garniturile cu probleme tehnice, fie le sigilează şi nu le mai foloseşte. Varianta ce ar putea fi pusă în practică se referă la repararea garniturilor. Mai ales că mare parte din garniturile care circulă în Arad sunt vechi de 40-50 de ani, iar înlocuirea acestora cu unele noi ar fi foarte costisitoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!