Recuperarea drepturilor băneşti. Acesta este obiectul a peste 200 de dosare dechise doar în acest an la Tribunalul Arad de către salariaţii arădeni. Mai mult, sutele de dosare fac trimitere la un număr foarte mare de angajaţi, întrucât o bună parte dintre dosare sunt colective.
Nemulţumirile legate de acordarea banilor ajung foarte des pe masa judecătorilor arădeni, Tribunalul fiind nevoit să analizeze şi să se pronunţe pentru soluţionarea conflictelor dintre salariaţi şi angajatori. Chiar dacă învăţământul este recunoscut ca fiind domeniul unde procesele sunt cu miile, sindicatele din educaţie fiind foarte active, există şi cazuri în care arădenii se reprezintă singuri, fără sindicat, în conflictul cu angajatorul.
Cert este că salariaţii au prins curaj şi îşi caută dreptate pe holurile instanţelor de judecată.
Sindicatele din transporturi sau învăţământ au deschis zeci de procese pentru a-şi reprezenta salariaţii în conflicte privind drepturile salariale. Dacă în cazul marilor angajatori există diverse forme de organizare ale salariaţilor, în cazul companiilor de mici dimensiuni salariaţii acţionează în nume propriu.
Disponibilizările, un motiv?
Concedierile colective sunt doar unul dintre motivele pentru care salariaţii ajung să se judece cu foştii angajatori. Nu puţine au fost cazurile, chiar şi evidenţiate prin articole în paginile Jurnal arădean, ale angajaţilor disperaţi că după concediere nu au mai putut să îşi recupereze drepturile salariale restante. Un astfel de proces a dus şi sindicatul din fabrica IMAR, care a reprezentat interesul a sute de salariaţi concediaţi. În acest caz s-a ajuns chiar şi la CEDO, salariaţii reuşind să îşi recupereze o parte din drepturi.
Rămâne de văzut în ce măsură angajatorii vor înţelege de acum înainte să respecte legislaţia muncii înainte de a abuza de încrederea salariaţilor, numărul impresionant de procese deshise pe fondul litigiilor în acest sector fiind un prim semnal de alarmă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!