SĂVÂRȘIN. Domeniul Regal Săvârșin, din județul Arad, unde se află singura reședință privată a Familiei Regale în România, s-a deschis publicului începând de astăzi (sâmbătă, 1 mai) și poate fi vizitat până la data 1 octombrie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 9.00 și 18.00, astfel că cei interesați se pot plimba prin zonele prin care se plimbă membrii Familiei Regale din România. Grupuri organizate pot vizita domeniul și în restul lunilor anului, precum și în alte zile ale săptămânii, dacă solicită în prealabil, prin e-mail sau telefonic, o vizită specială. Un bilet costă între 5 și 20 de lei.
Castelul nu este deschis publicului, dar pot fi vizitate mai multe zone ale domeniului, unele deschise pentru prima dată de la terminarea lucrărilor de restaurare a domeniului, iar la finalul vizitei, la magazinul de suveniruri găsiți lucruri care să vă amintească de domeniu și Familia Regală a României, multe produse realizate de către furnizorii Casei Regale.
Chiar dacă vizitarea domeniului se poate face de astăzi, deschiderea oficială va avea loc în prezența Majestății Sale Margareta pe data de 10 mai. De altfel, la Săvârșin urmează și alte zile de sărbătoare.
Vizitarea Domeniul Regal se face cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare.
Primii vizitatori
Câteva sute de oameni, unii veniți special de la câteva sute de km depărtare, au mers ca să viziteze Domeniul Regal de la Săvârșin încă din prima zi de deschidere.
Pot fi vizitate Satul Regal, care se află la intrarea principală pe domeniu, și Parcul Regal, parc care se întinde pe 6,5 ha și înconjoară castelul. În Satul Regal sunt mai multe atracții, printre care Muzeul Regal al Automobilului cu mașinile Regelui Mihai aduse de la Versoix și o expoziție de fotografie cu toate mașinile Regelui, dar și Casa Musafirilor sau Magazinul de Suveniruri.
În Parcul Regal vizitatorii pot descoperi, printre altele, grădina ascunsă, micul pavilion, lacul și insula, grădina de tandafiri, grădina toscană, aleea stejarilor bătrâni sau aleea lungă, realizată după un model de la Castelul Windsor, din Marea Britanie,
Lacul cu debarcader sau terenul de tenis sunt printre atracțiilor celor care s-au plimbat pe aleile domeniului. La plecare, vizitatorii se pot opri la magazinul de suveniruri, unde găsesc produse cu însemne regale sau realizate decătre furnizorii Casei Regale. Ceștile de ceai cu însemnele regale au avut mare căutate.
Și tot aici, mai sunt în pregătire Casa Ceaiului, unde oamenii vor putea servi gustări după rețete tradiționale, dar și satul meșteșgarilor, care ar putea cuprinde și un târg medieval.
Peste 120 de persoane vizitat domeniul doar în primele 3 ore de la deschidere.
Familia Regală face acest gest pentru a le permite oamenilor să vadă lucruri care până în acest moment erau mai puțin accesibile publicului larg, mai ales că domeniul a fost restaurat recent.
Zile de sărbătoare
Și tot la Domeniul Regal de la Săvârșin urmează zile de sărbătoare. Ziua Europei va fi marcată, prin mai multe evenimente, pe data de 9 mai, iar pe data 10 mai, pentru prima dată, Ziua Regalității va fi sărbătorită decătre membrii Familiei Regale la Săvârșin. Tot pe 10 mai va avea loc, în prezența Majestății Sale Margareta și a Principelului Radu, deschiderea oficială a vizitării Domeniului Regal, care este singura reședință privată a Familiei Regale din România și era locul preferat al Regelui Mihai I.
Istoric
Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I, care a stabilit tradiția ca Familia Regală să petreacă la Săvârșin Crăciunul și Anul Nou… iar acest lucru se întâmplă din 2001 în mod continuu. Și pentru o parte din în vacanța de vară, membrii Familiei Regale sunt tot la Săvârșin.
Trimite articolul
XSute ????????? unde naiba sunt sutele alea ? sau fiecare vizitator e catalogat ca si o suta ? 😂 atat o arde ti cu magazinul de suveniruri de zici ca cine stie despre ce obiectiv important e vorba … nu mai sunt bani sau care e problema cu reclama asta ?
-
Ce o fi promis doamna Dudă aradonului ca sa i faca reclama gratuita ? Vre individa sa intre in atentia lumii, sau vrea sa se vare in politica de unde poate mulge mai mult din ramasitele avutiei Romaniei?
Statul roman a cheltuit zeci de milioane de euro pentru intretinerea luxoasa a acestor capuse ”regale”.DE CE???!!! Pentru ca tanarul si nepriceputul rege MIHAI a predat rusilor peste 170.000 militari romani!!!!! dusi in lagare in SIBERIA.DIN CAUZA MIHAIULUI NEMERNIC!! I-a ajutat pe ALIATII care ne-au abandonat fara rusine ,in ghearele lui Stalin.Ciurcilul englezesc ne-a tratat ca pe o entitate second hand…La 30 ani!!!! de la REVOLUTIE ROMANIA INCA RETROCEDEAZA……probabil ca vor fi retrocedate si cimitirele si mormintele eroilor neamului!!!! La ARAD in cimitirul Pomenirea profanarea a inceput!!!!
-
Ai fumat ceva praf sau iarba de la NKV-isti ca vorbesti niste aberatii !
Asa, bagati banii in largile buzunare ale madam Dudă Musiu Duda a devenit omul compromisului dintre Rege și PSD ca apoi Ion Caramitru sa il strecoare langa fata batrana a lui Mihai intai
Romania e republica nu regat
atunci de ce fiinteaza in Romania asa zisa casa regala care mai si emite fel de fel de acte?
Intrebarea se pune daca aceasta familie a fostului rege plateste taxe si impozite la stat pe case vile paduri etc etc ?
Da, fostul rege a fost scutit la fel si sotia sa Fostul rege a fost veteran de razboi adica a luptat pe front /?!/ am inteles dar urmasii nu platesc impozite?
Cat despre cele scrise aici de dl Petre mai adaug ca din totalul de ostasi romani luati prizonieri de rusi in septembrie 1944 cand Romania a intors armele, fara ca regele sa ceara eliberarea lor s-au inapoiat cca 5300 restul au pierit in gulagul siberian. In schimb regele Mihai a primit cadou un avion personal si decoratia Pobeda cu diamante de la Stalin pt buna colaborare
Si se mai pune o intrebare Carol a donat Romaniei 48 tablouri de mare valoare. La plecare in 3 ianuarie 1948 fostul rege a luat cu el toate aceste tablouri ? . Cui i se cuvin tablourile si unde sunt ? Stie cineva.?
PS
Fostul ginere a acestui fost rege a primit la nunta sa cu fata fostului rege cadou unul din aceste tablouri. La cativa ani de la eveniment afland situatia acestor bunuri omul a restituit statului roman tabloul respectiv Da , un gest de onoare.
Ce indemnizatie uriasă o fi avut regele Mihai dacă in anul 1943 adică la vârsta de 22 de ani a putut cumpăra un asemenea castel ? ?
-
A fost rege !!!! De Videanu sau Berceanu de ce nu intrebi de unde au avut bani pentru mausoleurile pe care si le-au facut ???
-
Sau Oprisan, din pensia ma-sii si-a facut imperiu.
-
ALine omul de care te iei vorbeste aici de fostul rege Mihai nu de altcineva. Dacă tu ai cunostintă de ilegalitati comise de politicieni asterne-le pe hârtie si fugi la parchet . Nu amesteca lucrurile . Aici e vorba de fostul rege si de perioada cand era seful statului având o indemnizatie lunară fixă , bani din care a cumpărat acest acest castel Problema se pune cât a costat ditamai castelul cu acareturile lui plus parcul botanic in suprafată de 6,5 hectare , Despe miile de hecatre de padure din zona Savarsin si Bata jud Arad nu mai vorbim acum.
Dar pt că e greu de priceput pt tine , tu te referi la cu totul altceva ocolind un esenta lucrurilor
Pune mâna dacă vrei du-te la arhivele statului si la cartea funciară si documentează-te ca să poti da un răspuns corect Dacă nu , ciocu mic si joc de glezne !
-
La magazinul de suveniruri ce putem cumpăra?
Acolo se vând cumva si tablouri?
-
du-te si viziteaza si vezi ce au de vanzare !
-
Jina , nu te-ai prins la aluzia cu tablourile
făcută de cel ce semnează Marin. Bea un pic de lapte poate te prinzi…. E adevărat că poate e greu dar încearcă totusi….
-
-
Da, cu Morgit in poze color, goala…..
Se face atâta caz de patriotism (al fostei case regale desigur) dar de ce pe acopersiul castelului nu se află drapelul ROMANIEI , ci doar cel regal , ha?
-
Acesti paraziti care traiesc pe spatele contribuabilului roman fara jena sau rusine,nu recunosc Republica Romania si continua sa afiseze sfidatori, drapelul regal! Iar guvernele Romaniei au continuat sa-i subventioneze cu sume uriase…..rusine!
INTREBARE
1.Se elibereaza bilete , ?
2. Aceste taxe incasate de cei din castel sunt impozitate ? Unde si cum?