Cu alaiul de dansatori îmbrăcați în port popular șvăbesc specific localității Sântana, cu fanfara formată din șvabii sântăneni emigrați de ani buni, dar și cu câteva sute de nemți plecați din Sântana în diferite țări ale Europei, sau chiar peste ocean. Așa se va sărbători duminică, 5 august, Kirchweihfest-ul, sau Hramul Bisericii, la Sântana.
Băieții invită fetele
Sărbătoarea este mult mai amplă și începe, de fapt, cu o zi înainte. Sâmbătă, pe 4 august, conform tradiției, băieții dansatori se vor întâlni și vor pleca în alai, alături de fanfara localității, „la invitat”. Acum mulți ani, băieții mergeau să invite fetele la dansul de a doua zi, însă acum, aceștia vor merge la oficialități: preot, primărie, azilul de bătrâni. Seara se va încheia cu un concert de fanfară la Liceul Tehnologic „Stefan Hell” din Sântana.
Paradă și bal
Duminică, sărbătoarea începe la ora 10, cu slujba religioasă prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la sfințirea actualei biserici catolice din localitate. Evenimentul continuă de la ora 17, cu defilarea perechilor de dansatori, însoțite de fanfară, dar și cu licitarea celor trei buchete de rozmarin, a unei pălării și a unui batic, conform tradiției. Ziua se va încheia la Liceul Tehnologic „Stefan Hell”, cu un bal de Kirchweih.
Seară interculturală
Marți, pe 7 august, la monumentul Sfintei Treimi din parcul Katharina Ackerman, aflat în fața bisericii catolice, va fi oficiat un program religios, urmat de la ora 20:30 de o seară interculturală organizată de Asociația Valores Hilfe-Jugend-Kultur din Germania, în parteneriat cu Primăria Sântana.
Invitați de seamă
În ultimii ani, la cea mai mare sărbătoare a șvabilor sântăneni au participat și invitați de peste hotare, dintre care îi amintim pe Reinhold Gall, ministrul de interne al Landului Baden-Wurtenberg din Germania, Hartmut Koshyk,
deputat în parlamentul de la Berlin, Herbert Hellstern, șef de direcție în Ministerul de Interne German, dar și primari sau reprezentanți ai primăriilor unor orașe din Germania.
Lăcașul de cult
Construită inițial în 1748, dar distrusă de un incendiu în 1858, Biserica Romano-Catolică din Sântana poartă hramul Sfintei Ana. Actualul lăcaș de cult a fost construit în perioada 1864-1868 după planurile arhitectului Leopold Schutz și are dimensiuni impresionante: o lingime de 52 de metri, lățime de 26, înălțime interioară de 26 de metri, iar înălțimea turmului de peste 50. Orga din biserică este una dintre cele mai vechi ale județului, fiind construită în 1885 de către o firmă din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!