După ce în 2020 și 2021 a luat o pauză din cauza pandemiei, Tabăra internațională de caligrafie, ilustrație de carte și bandă desenată de la Bata, organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, revine. Proiect inițiat de biblioteca arădeană în anul 2008 în cadrul programului european „Cultura 2007-2013” alături de instituții similare din Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Polonia, Slovacia, Spania și Ungaria și concretizat/materializat prin două proiecte europene eșalonate pe patru ani – Animaliter și Et lettera – Tabăra internațională de caligrafie și ilustrație de carte a continuat până în 2019 sub formă de workshop-uri la Bata, expoziții cu lucrări individuale, cataloage, la Arad precum și opere/lucrări colective rămase în patrimoniul local al comunei gazdă.
În cadrul fiecărei ediții din perioada 2008-2019, cei peste de 70 de tineri artiști din România și din străinătate au realizat caligrafii și ilustrații după texte din literatura română și universală grupate în jurul unor teme cum ar fi: „A fost o dată la Bata”, „Încă o dată la Bata”, „Întâlnirile de la Bata”, „Bata, buricul pământului”, „Visul unei nopți de vară la…Bata”, „Copacul”, „Vânătoarea de vise”, „Poveștile copilăriei”, „Amintiri din copilărie”, „Jocurile copilăriei”, „Nuntă la Bata”.
„Ce aduce nou ediția 2022 a taberei de la Bata? Alături de caligrafie ca element de continuitate, organizatorii invită 8 tineri artiști să se aplece asupra unui gen extrem de apreciat cum este cel al benzii desenate, lucrările lor urmând să fie adunate într-o carte cu tema generală Copilăria la Bata/ Am fost odată copil la Bata/ Il était une fois les enfants de Bata. Cartea ar urma să fie distribuită în toate bibliotecile județene din țară precum și în toate bibliotecile orășenești și comunale din județul Arad”, spun cei de la Biblioteca Județeană.
Organizatorii se angajează să le ofere participanților transport de la Arad la Bata și retur, cazare și masă pentru participanți, dar și toate materialele necesare procesului de creație. În ceea ce privește participanții, „aceștia trebuie să fie studenți în ani de început ai unor facultăți cu profil arte plastice; workshop-ul se adresează cu precădere tinerilor artiști cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani; fiecare participant va trebui să elaboreze 4-5 pagini de bandă desenată A3 care vor rămâne în proprietatea Bibliotecii Județene «Alexandru D. Xenopol»”.
Cei care doresc să se înscrie sunt invitați să trimită un CV și un portofoliu de lucrări, până pe 15 iunie, la adresa bata@bibliotecaarad.ro. Ediția de anul acesta a taberei, cu numărul 12, se va desfășura între 21 și 30 august.
Citiți principiile noastre de moderare aici!