– Încă un vis al preotului Mihai Blaj de la Covăsânţ începe să prindă contur: tabăra ortodoxă de creaţie şi conservare a tradiţiilor locale.
„S-a început de la donaţia terenurilor făcute de familiile Covalcic Andrei şi Bencecan Rodica – ne povesteşte preotul paroh. Locul, de la marginea localităţii, este de un pitoresc deosebit şi are şi un substrat sentimental: aici există un izvor în apropierea căruia a creat şi folcloristul Ioan T. Florea. Lucrările propriu-zise au început în acest an şi s-au finalizat: gardul împrejmuitor, scena în aer liber, o parte din amfiteatru şi o terasă care va cuprinde şi un muzeu în aer liber cu o colecţie de obiecte folosite în meşteşugurile covăsânţenilor (şaitău, călcătoare de struguri, pluguri, războaie, meliţă, etc). Urmează să ridicăm 3-4 case de lemn (unde vor fi cazaţi cei care vin în tabără) şi o casă specifică de Covăsânţ, care va adăposti un muzeu de etnografie şi folclor”.
Acest spaţiu spiritual va găzdui tabere în care vor fi aduşi copii din Arhiepicopia Aradului – ca premiu pentru cei care activează în parohiile din judeţ – şi unde, pe lângă programul de relaxare, vor afla mai multe despre tradiţia şi învăţăturile Bisericii Ortodoxe; se vor organiza tabere de creaţie (pictură pe sticlă); vor avea loc spectacole şi concursuri în aer liber dedicate în special valorificării folclorului autentic (vor putea participa 800-1000 de spectatori la manifestările culturale); vor fi primite aici grupurile din străinătate cu care colaborează Covăsânţul (se preconizează 45-50 de locuri de cazare).
„ O prima manifestare care va avea loc în acest spaţiu – spune pr. Mihai Blaj – o vedem de hramul bisericii – Pogorârea Sfântului Duh – , când vom organiza întâlnirea cu fiii satului şi prima ediţie a festivalului de folclor «Ioan T. Folrea», demersurile făcute de fiul satului Petrică Paşca”.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!