ARAD. Începând cu 20 februarie, elevii arădeni vor fi în așa numita „vacanță de ski”, o vacanță de o săptămână introdusă anul acesta în calendarul anului școlar. Am vrut să aflăm ce variante au părinții care vor să-și trimită copiii în tabere – nu doar în vacanța de ski, ci și în alte perioade ale anului. Tabere în județ, dar și în zone montane ale țării, sau pe litoralul Mării Negre.
Din cele șapte tabere pe care le-a avut Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Arad în județ, doar două mai sunt active – și acestea administrate de Consiliul Județean Arad. În aceste condiții, cu ce variante au rămas părinții? Taberele private. Am încercat să aflăm ce oferte le sunt puse la dispoziție, atât prin intermediul asociațiilor care colaborează cu profesorii sau școlile, cât și prin intermediul agențiilor de turism specializate în excursiile și taberele școlare.
Tabere la munte
Pe internet, oferta este una bogată. Compania România Turistică, de exemplu, oferă tabere școlare în mai toată țara, câteva dintre stațiunile de destinație fiind Arieșeni, Sîngeorz Băi, Lacu Sărat, Amara sau Sovata. Ce-i drept, locuri care de regulă nu atrag tineri. Pentru o tabără într-una dintre aceste stațiuni, cu o durată de 7 zile, părinții trebuie să scoată din buzunar 750 de lei, la care se adaugă 100 de lei de persoană pentru transport în limita a 500 kilometri, în cazul grupurilor.
Instructori de ski
Există, totuși, și tabere premium, în care accentul se pune și pe activități educative, nu doar pe petrecerea timpului în natură. Arădenii de la Enjoy the Ride, de pildă, organizează tabere de ski și snowboard atât în țară, cât și în afara țării. O astfel de tabără, la Arieșeni, cu cinci nopți de cazare, trei mese incluse, skipass pe tot domeniul schiabil, ateliere și activități sportive cu instructori experimentați, costă 3.500 de lei.
La Marea Neagră
Cei care vor să-și trimită copiii pe malul mării au opțiuni atât în România, cât și în Bulgaria. Oferta de pe tabara-costinesti.ro arată că în 2023, pentru o tabără de 7 zile cu pensiune completă, părinții sunt nevoiți să plătească 900 de lei. Transportul participanților, însă, cade în sarcina acestora, dacă grupul este mai mic de 30 de persoane. Tot o tabără de vară pe litoral organizează și Alsys Travel, însă pe litoralul Bulgariei, la Albena. Pentru șase nopți de cazare în hotel de 3 stele, acces la terenuri de sport și echipamente sportive, dar și un „program de animație pe tot parcursul taberei”, părinții trebuie să plătească cel puțin 420 de euro pentru fiecare copil. Transportul până la București, însă, cade în sarcina părinților.
Șah la mănăstire
Un alt exemplu este o tabără de șah cu o durată de 7 zile, ce urmează să fie organizată la o mănăstire din Bușteni. Aceasta va costa 1.850 de lei, preț ce include cazarea și masa copiilor, dar și transportul din Arad până acolo. Pentru o altă tabără, de trei zile, cu trei mese pe zi, organizată la Căsoaia, în schimb, părinții trebuie să scoată 400 de lei.
Prețuri reduse
În cazul taberelor școlare de la Căsoaia și Moneasa, adminsitrate de Centrul Cultural Județean, însă, situația diferă de la caz la caz. Dacă se plătește direct către Centrul Cultural Județean, cazarea costă 53 de lei pe zi la Moneasa și 42 de lei pe zi la Căsoaia, tarif ce se reduce cu 50% în cazul serviciilor de cazare solicitate pentru grupuri de minim 20 de copii, elevi sau studenți. În cazul în care taberele sunt închiriate de terțe părți – organizatori de tabere școlare sau diferite evenimente – tariful de cazare se schimbă în funcție de dorința celui care a închiriat tabăra.
Fostele tabere
Din multele tabere pe care statul le-a deținut în județul Arad, doar două au rămas în picioare: Moneasa și Căsoaia. La Săvârșin, Odvoș, Păuliș, Dezna și Ilteu, Statul Român a deținut tabere cu suprafețe de peste 68 de mii de metri pătrați. Toate au fost, însă, retrocedate proprietarilor de la care au fost preluate abuziv de regimul comunist.
Citiți principiile noastre de moderare aici!