E vremea sacrificării porcilor din gospodăriile proprii. Pentru ca totul să se întâmple în condiţii de siguranţă, pentru a se preveni infestarea cu Trichinella spiralis, specialiştii recomandă cetăţenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu. „Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, deţinătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150 grame) şi crotalia animalului sacrificat. Probele vor fi prelevate din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală)” – precizează dr. Viorel Agud, director al DSVSA Arad.
Unde?
Examenul trichineloscopic se poate efectua la toate circumscripţiile sanitare veterinare din localităţile judeţului şi la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din municipiul Arad (hala din Piaţa Mihai Viteazul şi circumscripția din Piaţa Catedralei) şi oraşele Lipova, Pâncota, Curtici, Sebiş şi Nădlac.
„În perioada 1-31 decembrie 2017, fiecare circumscripţie sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până sâmbătă între orele 8.00-18.00 şi duminica între orele 8.00-12.00. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigură permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare” – mai spune dr. Agud.
Directorul DSVSA Arad atenţionează cetăţenii care sacrifică animale în gospodărie că trebuie să utilizeze carnea rezultată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea acesteia.
Condiţii de vânzare
Comercializarea porcilor din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) se va face numai în târguri de animale autorizate sanitar veterinar sau din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului. În această situaţie, mişcarea animalelor se va face numai însoţite de Formulare de mişcare a animalelor şi Certificate Sanitar Veterinare. Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor verifica modul de respectare a normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării.
„Comercializarea porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă contravenţională conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare” – informează dr. Viorel Agud.
Recomandări pentru consumatori
DSVSA recomandă tuturor consumatorilor ce achiziţionează carne şi produse din carne să o facă numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar, evitând cumpărarea de la persoane necunoscute care nu pot dovedi provenienţa cărnii şi a produselor din carne pe care le comercializează. „Recomandările sunt valabile și pentru băuturile alcoolice si nealcoolice. Sfătuim cetățenii să nu cumpere băuturi alcoolice de la persoane necunoscute pentru a evita ce acestea sa fie contrafăcute și în consecință toxice” – atenţionează directorul DSVSA Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!