Municipalitatea revine asupra amenzilor enorme prevăzute ca sancţiuni pentru parcarea pe spaţii verzi sau în locuri neamenajate şi le reduce simţitor. La câteva luni după ce Poliţia Comunitară a început să aplice în forţă prevederile Hotărârii de Consiliu Local nr. 51/2005, republicată de atunci în 2007 şi în 2010 (când a mai suferit modificări minore), Primăria le modifică din nou. Asta, în urma valului de contestaţii venite din partea arădenilor care s-au trezit, de exemplu, sancţionaţi cu nu mai puţin de 1.000 de lei pentru parcare lângă Cimitirul Eternitatea, în afara carosabilului, zonă considerată însă de autorităţi spaţiu verde!
De menţionat, amenda pe care a primit-o arădeanul este cea minimă prevăzută în hotărârea CLM.
Primăria a afişat la transperanţă, aşa cum a promis, după ce a luat contact cu nemulţumirile arădenilor, o nouă intenţie de modificare a mult contestatului act. Din lista întreagă de modificări sare în ochi una esenţială, cea de reducere a valorii amenzii pentru parcare pe diferite zone din domeniul public. Amenda iniţială cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei va fi redusă la o valoare cuprinsă între 200 şi 1.000 lei. Cert este, însă, că deşi se reduce amenda, Municipalitatea creşte numărul interdicţiilor impuse prin hotărârea menţionată.
Interesant este faptul că prin hotărârea amintită se dorea iniţial a reglementa elemente legate de traficul greu în municipiu, iar acum va ajunge să cuprindă o listă întreagă de interdicţii (unele, într-adevăr, de bun-simţ) pentru toţi participanţii la trafic. „Hotărârea privind circulaţia utilajelor şi a autovehiculelor destinate transportului de mărfuri cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone în municipiul Arad”, a suferit în martie cea mai recentă modificare, când s-au impus amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei pentru staţionarea oricărui autovehicul pe trotuare, spaţii verzi, zone înierbate, spaţiul dintre liniile de tramvai. S-a ajuns asftel la „recordul” neplăcut de aplicare într-o săptămână (în ultimele zile din aprilie şi primele zile din mai) a nouă amenzi, de nouă mii de lei, de către agenţii Poliţiei Comunitare. În aprilie, au fost aplicate, per total, 42 de astfel de amenzi, în valoare de 47.000 lei.
Reducere importantă
Ploaia de amenzi a provocat o avalanşă de nemulţumiri, care, se pare, de data aceasta, au fost luate în seamă. Prin proiectul afişat acum la transparenţă, se modifică valoarea amenzii pentru parcarea pe trotuare etc., ea urmând a fi cuprinsă între 200 şi 1.000 lei. “Am revenit asupra proiectului pentru că amenzile au fost foarte mari şi am primit semnale cu nemulţumiri de peste tot. Am stabilit mai apoi că, în primul rând, ar trebui să stabilim noi ce înseamnă spaţiul verde, pentru că în unele cazuri la noi o zonă figurează ca spaţiul verde, dar, în realitate, e betonată sau amenajată de cetăţeni. Am avut foarte multe sesizări pe această temă”, ne-a precizat motivele unora dintre modificările propuse acum Geanina Pistru, viceprimar al Aradului.
Mai multe interdicţii
Odată cu scăderea amenzii, creşte, însă, numărul interdicţiilor. S-a introdus, aşadar, interzicerea ocupării sau blocării parcărilor, trotuarelor, scuarurilor, spaţiului verde de pe domeniul public „prin expunerea spre vânzare şi/sau închiriere a vehiculelor”. Totodată, pe lângă zonele amintite unde este interzisă staţionarea (din hotărârea precedentă), sunt adăugate şi alte prevederi: „Este deasemenea interzisă oprirea şi staţioarea autovehiculelor pe locurile de parcare rezervate pentru diferite activităţi sau pentru vehiculele persoanelor cu handicap, marcate şi semnalizate corespunzător, precum şi în dreptul căilor de acces ale unor obiective sau porţi, precum şi parcarea şi staţionarea autovehiculelor în zona de protecţie a şanţurilor, dacă acestea ar putea duce la deteriorarea sau funcţionarea necorespunzătoare a şanţurilor”.
Parcare doar după marcaj
Chiar şi dacă maşina este parcată într-un loc de parcare amenajat, şoferul s-ar putea alege cu amendă. O prevedere în acest sens se regăseşre în proiectul afişat la transparenţă. „Este interzisă parcarea autovehiculelor în locurile special amenajate dacă modul în care acestea sunt parcate încalcă marcajele ce delimitează locurile de parcare sau semnificaţia indicatoarelor ce reglementează tipul de parcare. Prin <<parcarea dezordonată>> se înţelege parcarea în locurile special amenajate dacă prin aceasta se încalcă marcajele ce delimitează locurile de parcare (paralel cu axul drumului, la 45 de grade sau la 60 de grade)”.
Şi pentru trafic greu
O altă parte din modificările de acum se adresează şi societăţilor care efectuează transport public de persoane, respectiv transport de marfă.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!