E grav. E din ce în ce mai grav. Vorbim despre fenomenul tăierilor ilegale de arbori, un gest cu totul reprobabil, un gest care distruge „plămânii” naturii și care ne lasă descoperiți în fața bolilor, intemperiilor și care distruge habitate întregi ale viețuitoarelor naturii. Totul pentru a face mai mulți bani. Doar în acest an au fost aplicate amenzi în valoare de peste 20.000 lei pentru transport ilegal de material lemnos, din aria protejată. Este o luptă grea, deoarece puținii rangeri ajutați de instituțiile care se ocupă de acest flagel nu pot acoperi toată zona ariei protejate ce se întinde din municipiu, de-a lungul râului Mureș, până la granița cu Ungaria. Primăriile, ne spune directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad, ar trebui să dea o mână de ajutor și să asigure paza arborilor care se află pe raza comunelor lor.
Pagubă de peste 2.400 lei
Care sunt ultimele evenimente în acest domeniu dureros? Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului a depus o plângere penală împotriva a doi locuitori ai comunei Saravale, din județul Timiș, după ce aceștia au fost surprinși de către rangeri tăind ilegal arbori din aria protejată. Se întâmpla în data de 27 noiembrie, în jurul orelor 17:30, când C.D. (35 de ani) și B.E.D. (45 de ani) au tăiat ilegal mai mulți arbori de plop și salcie din apropierea râului Mureș, de pe raza administrativă a comunei Saravale. Pagubele au fost evaluate de către Garda Forestieră Timișoara și se ridică la suma de 2.471 lei (9,4 mc). Deoarece valoarea materialului lemnos tăiat ilegal depășește de 21,5 ori valoarea medie a unui metru cub de lemn, fapta constituie infracțiune.
Amenzi de peste 20.000 lei
Cum s-a intervenit până acum? „Odată cu sosirea sezonului rece, crește numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori, fiind vizați în primul rând plopii din apropierea râului Mureș, a căror pază ar trebui asigurată de către primăriile pe raza cărora se află arborii respectivi. Administrația parcului, împreună cu Inspectoratele de Jandarmi Județene Arad și Timiș, efectuează patrulări în aria protejată, inclusiv în zilele de week-end, anul acesta fiind aplicate amenzi de peste 20.000 lei, în special pentru transport ilegal de material lemnos. Cu toate acestea, pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale din parc, a fost solicitat și sprijinul Gărzii Naționale de Mediu și al Gărzii Forestiere”, a declarat Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!