„Din păcate, şi în anul 2016, au existat cazuri de agresiuni asupra pădurii, prin tăieri ilegale de arbori, respectiv însuşirea arborilor tăiaţi ilegal” – anunţă conducerea Direcţiei Silvice (DS) Arad într-un raport de activitate pe primele şapte luni ale acestui an. Sintetic, lucrurile stau în felul următor.
DS Arad a contabilizat tăieri ilegale prin sustrageri de arbori în cuantum de aproape 500 metri cubi. Pe proprietate publică s-au tăiat ilegal 157 metri cubi de arbori, în valoare de 41.367 lei, iar pe proprietatea altor deţinători – 337 metri cubi în valoare de 113.789 lei. Dintre acestea, cei mai mulţi au fost arbori tăiaţi ce nu au putut fi justificaţi de personalul silvic: 116 mc pe proprietate publică şi 180 mc pe alte proprietăţi. 168 metri cubi de arbori tăiaţi (din care 23 mc pe proprietate publică) au făcut obiecul unor infracţiuni, valoarea totală a prejudiciului fiind de 62.936 lei. În cazul altor 30 metri cubi de arbori tăiaţi ilegal, în valoare de 7.789 lei, s-a stabilit că e vorba de contravenţii. Au fost descoperiţi şi 17 mc de material lemnos tăiat ilegal şi abandonat în păduri ce nu sunt proprietate publică.
„În cursul anului 2016 s-au întocmit un număr de 10 infracţiuni silvice pentru tăieri ilegale de arbori, din care 3 infracţiuni din pădure proprietate publică a statului şi 7 infracţiuni în pădure proprietate a altor deţinători, precum şi 21 contravenţii silvice pentru aceleaşi fapte, din care 14 contravenţii în pădure proprietate publică a statului şi 7 contravenţii în pădure proprietate a altor deţinători, cu o valoare totală a amenzilor de 33.900 lei din care 23.100 lei în pădure proprietate a statului şi 10.800 lei în pădurea altor deţinători” – se arată în raportul Direcţiei Silvice Arad.
Radna şi Gurahonţ, pe lista neagră
Potrivit aceleiaşi surse, „personalul silvic cu un volum mare al tăierilor ilegale nejustificate a fost sancţionat pe linie administrativă (3 cazuri)”.
Am solicitat câteva detalii în plus cu privire la cele trei cazuri în care Direcţia Silvică a aplicat sancţiuni. Ni le-a oferit Gelu Zdrenghea, purtător de cuvânt al instituţiei: „Cele trei cazuri care sunt cu sancţiune administrativă ţineau de Ocolul Silvic Radna unde, asimilat tăierilor ilegale, era o situaţie de volum lipsă în gestiune. A fost cercetat din punct de vedere administrativ atât şeful de exploatare, cât şi şeful de ocol, şeful de district şi un maistru de exploatare. În ceea ce-l priveşte pe şeful de exploatare, a fost cu propunere de desfacere a contractului de muncă. Dat fiind că el a contestat, s-a deschis un dosar, care e în cercetare: pe parte administrativă de lipsă şi de responsabilităţi; partea cealaltă e în desfăşurare. Din punct de vedere al volumului imputabil personalului silvic, erau probleme pe Ocolul Radna şi Ocolul Gurahonţ. La Ocolul Gurahonţ sunt mai multe situaţii, dar toate au intrat – exact ca în cazul Radna – în faza de cercetare. S-a finalizat cercetarea din punct de vedere administrativ, au fost stabilite valorile, prejudiciul; dar, fiind vorba de valori care trec de pragul de contravenţie, s-a deschis dosar de cercetare penală. S-au dat şi sancţiuni administrative, dar problema de acolo e mult mai gravă, astfel încât s-a impus urmărirea penală.”
Protocoale de colaborare
„Considerăm că şi pe viitor prin măsurile de prevenire şi sancţionare a faptelor contravenţionale şi infracţionale, prin protocoalele de colaborare cu Garda Forestieră, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad, sperăm să limităm la maxim tăierile ilegale de produse în fondul forestier” – arată conducerea Direcţiei Silvice Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!