Pe de o parte, arădenii s-au sesizat crezând că se taie în neștire copaci din Luncă, iar atenţia lor, simţul lor civic e un lucru de admirat şi lăudat. Pe de altă parte, mai e şi legea, pe care mulţi nu o cunosc însă. Aşa apar nelămuririle şi o tonă întreagă de semne de întrebare şi speculaţii. Pe un site de socializare, au fost postate, atât în cursul anului trecut, cât și în acest an, poze în care s-a declarat că în Pădurea Ceala au loc tăieri ilegale de arbori. Tocmai de aceea, joi, 14 aprilie, începând cu ora 14.00, Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului a invitat reprezentanții ONG-urilor, pe cei care au reclamat sau au avut nelămuriri pe această tăieri, Direcția Silvică Arad, Ocolul Silvic „Iuliu Moldovan”, Agenția pentru Protecția Mediului Arad, Garda de Mediu Arad, Garda Forestieră, dar și pe directorul Parcului Natural Apuseni, pentru a lămuri situația cumva.
Au reclamat dar nu au venit
Povestea este simplă. Arădenii se plimbau cu bicicletele pe cărările din pădurea Ceala și au observat mulți arbori puși la pământ. Au făcut poze, le-au postat și au discutat. Din păcate au discutat doar între ei. Primele reclamații pe acest subiect au apărut în 2015. Atunci, Administrația PN Lunca Mureșului a organizat o întâlnire între toate părțile implicate, cetățenii care au reclamat tăierile ilegale, dar și instituțiile implicate direct. Din păcate, reclamanții nu au mai venit la acea întâlnire, de față fiind reprezentanții instituțiilor și doar câțiva cetățeni. În cursul acestui an, din nou, au apărut, pe același site de socializare, alte imagini cu mulți arbori tăiați și pregătiți pentru a fi transportați. Desigur, mesajele nu au contenit să apară și nici acuzele. La fel ca și prima dată, doar câteva persoane au fost de față din partea celor care au reclamat tăierile ilegale de arbori la întâlnirea organizată pe temă în Luncă.
Lămuriri pentru arădeni
Iată ce ne spune Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” cu privire la acest subiect. „Din păcate, reprezentanţii anumitor organizaţii neguvernamentale, care păreau extrem de interesaţi de subiect, nu au fost prezenţi la întâlnire. S-au ridicat mai multe întrebări în timpul întâlnirii, inclusiv dacă într-o arie protejată se pot face lucrări ce implică tăieri de arbori. Trebuie să ştim că există mai multe categorii de arii protejate, respectiv şase. Unele sunt mai restrictive «rezervaţiile ştiinţifice», iar altele sunt mai permisive «parcurile naturale». Într-un parc natural, în afară de zona de protecţie integrală, legislaţia permite exploatarea lemnului. Nu orice tăiere de arbori reprezintă un act ilicit. Ne confruntăm şi cu problema unor tăieri ilegale, unde sunt vizaţi cu precădere plopii bătrâni de pe malul Mureşului, care nu fac parte din fondul forestier, dar nu în Pădurea Ceala ci în zona Şeitin – Saravale. Rangerii stau de multe ori noaptea de pază şi dau amenzi”, a prezentat pe scurt cazul celor prezenţi Paul Hac.
Fără pomi pe piste
„În ceea ce privește ogaşele de pe traseele de biciclete, nu este normal ca lemnul să fie târât pe aceste trasee. În ultima perioadă, după mai multe discuții cu reprezentaţii Ocolului Silvic, s-a rezolvat în mare măsură această problemă, lemnul fiind scos pe alte drumuri decât traseele marcate. Se poate vedea acest aspect pe traseele adresate bicicliștilor. Nu este o întâmplare că traseele arată bine, este rezultatul unei munci de mai mulți ani”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Paul Hac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!